ČEŠKI ANTITALENTI

Pop ikone: A je to!

  • Autor: K. D.
  • Zadnja izmjena 21.01.2009 12:55
  • Objavljeno 21.01.2009 u 12:55
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Možda su nas Pixar i ostali holivudski animatori razmazili, no tko ne prizna da je češki crtić 'A je to!' primjer ponajbolje iskorištenih sedam televizijskih minuta otkad je ovog medija, nikada neće skužiti toplu i naivnu romantiku minulih vremena. Prisjetimo se na koje su nas sve načine nespretni susjedi Pat i Mat zabavljali

Češki crtić 'A je to!' ili 'I to je to!', uz 'Gustava', 'Loleka i Boleka' te 'Baltazara', žario je i palio malim ekranima krajem osamdesetih i početkom devedesetih uvijek se vrteći oko istog zapleta. Susjedi Pat i Mat late se neke ideje, sve krene naopako, lom i rusvaj, komplikacije, da bi im na kraju palo na pamet najjednostavnije moguće rješenje. Mat stanuje kat više od Pata, a imaju i zajedničku vikendicu na selu. Uglavnom je Pat taj koji zabrlja stvar, a Mat mu priskače u pomoć. Najčešće je i zaslužan za novu ideju koja na koncu efektno rješava problem.

Kultna epizoda s tapetama

Nije bila stvar samo u šlampavosti i tupavim a smiješnim idejama, već i skrivenom optimizmu dvojice čeških uradi-sam majstora koji, unatoč neuspjehu koji je tu iz nastavka u nastavak, nikada ne odustaju.

Mat i Pat prvi puta su se pojavili u kratkometražnom crtiću Lubomira Beneša i Vladimira Jiraneka iz 1976. godine pod naslovom 'Kutaci'. Uspjeh je bio velik, pa je odlučeno da će se snimiti čitav serijal. U početku likovi nisu imali prepoznatljivu odjeću i kape, pa ni imena. Tek 1989. godine dobivaju službeno ime 'Pat i Mat', dok je serija preimenovana u 'A je to!', iako je u nekim državama i dalje bolje poznata po izvornom imenu 'Pat i Mat'. Popularnost je rasla sa svakom novom epizodom, koje nisu stvarane brzo, pa se tako dugi niz godina prikazivalo tek 49 epizoda

Pat ima prepoznatljivu žutu majicu i crnu kapicu, a Mat fura kapu sa coflekom i crvenu majicu. U prvim epizodama nosio je sivu. Autori su, prema vlastitom priznanju, htjeli napraviti crtić za odrasle, no pokupili su simpatije svih životnih dobi, a bome i skoro svih zemljipisnih širina. 'A je to!' se, osim u tadašnjoj Čehoslovačkoj, prikazivao i u Švedskoj, Poljskoj, tadašnjoj Jugoslaviji, Islandu, Njemačkoj, Švicarskoj, Brazilu, Finskoj i tako sve do Južnoafričke Republike, pa čak i Irana.

Vinogradari

Nakon 1990. Lubomir Beneš osniva vlasititi studio AIF u kojem prozvodi još 14 epizoda. Od 2003. njegov sin Marek pokušava skinuti prašinu sa ostarjelog crtičkog branda te stvara 28 novih crtića pod nazivom 'Povratak Pata i Mata'.

Naziv 'A je to!' se u svakoj zemlji prevodio drukčije. Nizozemci su ih zvali 'Buurman en Buurman', Brazilci 'Zeca e Joca', Iranci 'Hamineh', a Jordanci 'Zingo wa Ringo'.

A sada, baš po 'A je to!' protokolu, pada vam na pamet genijalna ideja i legendarno podižete prst u zrak. O čemu se radi? Naravno, krećete pogledati par epizoda dvojice herojskih antimajstora u ime nostalgije osamdesetih. Da se još jednom uvjerite da niste odrasli.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi