ZA PATULJKE I ROMANTIKE

Pojavile se lubenice u obliku srca i promjera 3 cm

13.05.2009 u 15:00

Bionic
Reading

Jedna od najomiljenijih ljetnih slastica ove nam sezone dolazi u dva nova prirodna dizajna. Japanske lubenice u obliku srca i rijetke sićušne lubenice iz Južne Amerike

Najvještiji agronomi europskog kontinenta, Nizozemci, lansirali su na tržište minijaturne lubenice promjera svega tri centimetara. Već su se za njih počeli grabati fensi restorani po Londonu i par tamošnjih razvikanih tržnica poput one u New Covent Gardenu ili pak u Birminghamu.

Rijetka patuljasta vrsta lubenica otkrivena je u Južnoj Americi i sada se uzgaja u staklenicima. Kažu da ima okus kao krastavac, nešto gorči, da je hrskava te da je karakterizira sočna zelena unutrašnjost. Može se konzumirati kao aperitiv, pržiti, staviti u ljetnu salatu ili u sorbet preliven tamnom čokoladom.

Cijena im je zasad oko osamdeset kuna za kutiju od 250 grama u kojoj se obično nalazi oko pedesetak malih lubenica.

U isto vrijeme na drugoj strani Zemljine polutke Japanci su doskočili već dosadnim kuglastim i valjkastim oblicima tog slatkog povrća te su uzgojili lubenicu u obliku srca. Za romantični dizajn zaslužni su stanoviti Hirocichi Kumamoto i njegova žena koji su na srcolikoj lubenici radili tri godine.

Strastveni farmeri već su isporučili 20 komada koji su se prodavali po cijeni od skoro 900 kuna po primjerku. Čovjeku ih čisto bude žao jesti.