VRUĆA DISCIPLINA

Ples oko šipke kao olimpijski sport?

02.02.2009 u 15:50

Bionic
Reading

Sve više raste pritisak klubova koji se bave ženskim plesom oko šipke da se njihova vještina proglasi sportom i uvrsti u olimpijske discipline. Oni to shvaćaju kao gimnastiku. Doduše, ne na vodoravnoj, već na okomitoj prečki

Carolyne Braid, voditeljica kluba za ples oko šipke u kanadskom gradu Winnipegu želi vidjeti svoje umijeće kao jednu od ljetnih olimpijskih disciplina. 'Stvarno želimo izvesti plesanje oko šipke iz prostorija kluba i učiniti ga više mainstream. Nije toliko različito od gimnastike po pitanju treniranja, jedina razlika je to što su stvari vertikalne', objasnila je Carolyne novinarima.

No dok preko Atlantika tek sada jača svijet o plesu oko šipke ne samo kao o erotskoj razbibrizi za muškarce, već kao o autentičnoj i zahtjevnoj sportskoj vještini, u Europi se već neko vrijeme održavaju 'pole-dancing' natjecanja gdje se ocjene ne daju prema količini aplauza ili para zataknutih za tange, već prema atletskoj izvedbi.

Ipak, dok se s njega ne skine aura erotike, ženski ples oko šipke stajat će u čekaonici za neke buduće Olimpijske igre.

'Nemaju svi priliku okušati se u takvom plesu, no oni koji probaju kod kuće ili na prijateljskoj zabavi, ubrzo shvate koliko je to zahtjevno. Stvarno je potrebno mnogo rada i discipline i dok se više ljudi ne okuša u tome, za većinsku svijest sve će ostati u domeni erotske atrakcije', zaključuje Carolyne koja na objede da ples oko šipke ne može biti shvaćen kao sport spremno odgovara da postoji bezbroj 'sportova' koji su na Olimpijskim igrama i nikome nije jasno po kojem kriteriju.