LEGALNI DRŽAVNI UDAR

Ozakonite revoluciju za pet dolara

  • Autor: T. B.
  • Zadnja izmjena 03.03.2010 10:27
  • Objavljeno 03.03.2010 u 10:27
žena i muškarac planiraju ispred karte svijeta

žena i muškarac planiraju ispred karte svijeta

Izvor: Corbis / Autor: Steve Chenn

U Južnoj Karolini u SAD-u, ako niste registrirali svoj genijalni plan za rušenje vlade, zakon bi vas mogao kazniti velikom novčanom kaznom, a mogli biste zaraditi i do deset godina zatvora. No, uz malo sreće, zli znanstvenici i konspiratori uskoro moći će smišljati svoje protudržavne projekte nekažnjeno

Senator Larry Martin u ponedjeljak je izjavio da zakon iz 1951, koji je tada zamišljen da obeshrabri komuniste, polako počinje blatiti ime Južne Karoline. Razne radiostanice i blogeri ismijali su prošli mjesec zastarjeli propis te pogrešno izvještavali da je tek nedavno postao zakon.

Radi se o Registraciji subverzivnih aktivnosti, zakonu starom gotovo 60 godina koji nalaže svakoj skupini koja promovira ili planira rušenje lokalne ili državne vlasti da plati pet dolara te da registrira ime svoje grupe, adresu vođe, svoja vjerovanja i sve članove koji žive u Južnoj Karolini. Uz sve to mora zaokružiti je li ili nije u pitanju organizacija koja direktno ili indirektno zagovara ili podučava nužnost preuzimanja kontrole nad trenutnom vladom. Oni koji ne registriraju svoje organizacije, riskiraju kaznu od 25.000 dolara i 10 godina zatvora.

'Siguran sam da bi moj prijedlog da se ovaj zakon ukine nasmijao Osamu bin Ladena', dodao je senator.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi