UPOZNAJMO ZNAKOVE

Ovnovi su rođeni vođe, a evo i zašto

20.03.2014 u 10:00

Bionic
Reading

Ovan je znak vatrenog elementa i kardinalne kvalitete kojim vlada Mars. Bog rata Mars pripisan je Ovnovima kao vladar jer je tipičan predstavnik ovog znaka - temperamentan, borben, silovit i nagao

Vlada: Od 21. ožujka do 20. travnja (datumi mogu varirati od godine do godine)

Element: Vatra

Kvaliteta:
Kardinalna

Vladar: Mars

Srodna kuća: Prva

Simboli: Ovca, jazavac, orao, jastreb, morski pas, osa, stršljen

Biljke: Gorčica, mak, kozja krv, narcis, šafran

Metali i kamenje: Zlato, čelik, dijamant, koralj, rubin

Boje: Crvena, ljubičasta, crna


Povezanost početka proljeća sa znakom Ovna krije se i u borbenoj napravi udarni ovan.

Njena je svrha u stara vremena bilo probijanje vrata ili zidina utvrđenja koje je bilo meta napadača. Ključan dio te naprave je brvno, na čijem je kraju figura glave ovna, koji se kao i pravi ovan s rogovima zalijeće u suparnika - najčešće drugog ovna.

Vladavina ovog znaka uvijek počinje na proljetni ekvinocij, jer su 0 stupnjeva Ovna i ekvinocij jedna te ista točka na ekliptici. Kardinalni su znakovi oni koji vladaju početkom godišnjih doba, a uz Ovna to su Blizanci, Djevica i Strijelac.

'Kardinalan' u astrološkom smislu znači glavni ili prvorazredni. U slučaju Ovna, s njegovom vladavinom ne počinje samo godišnje doba proljeća, već i novi klimatsko-solarni ciklus na sjevernoj hemisferi.

Prirodne okolnosti ovnovskog razdoblja, kao što su porast temperature, navala svjetlosti i bujanje prirode, odražavaju se na rođene u ovom znaku tako što ih čine optimističnima, energičnima, dinamičnima i nametljivima. Kao što je znak Ovna onaj koji, metaforički, predvodi Zodijak, tako je i pripadnik ovog znaka rođeni vođa i revolucionar, ili to barem želi biti.