LUBANJE I TAJNE

Otkriven drevni hram u Peruu

01.02.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Tisuću godina stari kompleks koji uključuje i masovnu grobnicu s ljudskim žrtvama nađen je pod dinama sjeverozapadnog Perua

Kompleks je otkriven u blizini grada Chiclayo između 2006. i 2009, a dodao je dozu stvarnosti legendi o Naylampu, božanstvu koje je započelo civilizaciju Lambayeque koja je prethodila Inkama, a slijedila nakon propasti civilizacije Moche.

Pripadnici sofisticirane kulture Lambayeque, poznate i kao Sican, bili su poznati kao majstori irigacije, sve dok ih Chimu, narod koji je živio na peruanskoj sjeverni obali, nisu pokorili 1375. godine.

'Arheolozi pokušavali su dekodirati misterij legende zadnjih sto godina', kaže Carlos Wester La Torre, direktor Bruninškog nacionalnog arheološkog muzeja u Lambyequeu. Cilj im je bio shvatiti vezu između arheoloških ostataka i usmene predaje.

Novootkriveni hram je piramidalna grobnica i zove se Huaca Norte, a bila je ispunjena kosturima 33 žene. Dva kostura još imaju svoju kosu, a najviši sloj je mumificiran. Sudeći po tragovima nađenim na leševima, vrlo je vjerojatno da su bile mučene kao dio žrtvenog rituala.

Žene su uglavnom povezuju s plodnošću, pa se zbog toga u obliku žrtve nude božanstvima u religioznim ceremonijama za bolji urod ili kišu, dodaje La Torre.