EVOLUCIJA NA DJELU

Nindža-ptice s Jamajke koristile krila kao nunčake

05.01.2011 u 14:20

Bionic
Reading

Ptice koje su živjele na Jamajci do prije 10.000 godina i nisu mogle letjeti okrenule su neupotrebljiva krila u svoju korist. Naime, s vremenom su otvrdnula poput palica, a one su ih koristile kao nunčake za tuču pri obrani teritorija ili mladunaca

'Nijedna životinja nikad nije razvila nešto toliko jedinstveno kao one. Ne poznajemo nijednu vrstu koja svoje tijelo koristi kao mlatilo. Radi se o najneobičnijem specijaliziranom 'oružju' kod ptica', rekao je Nick Longrich, znanstvenik sa Sveučilišta Yale koji je objavio rad o jamajčanskim pticama

Vrstu ptica Xenicibis xympithecus otkrio je i imenovao prije 30 godina Storrs Olson s Instituta Smithsonian koji je i prepoznao da se radi o pticama koje ne mogu letjeti, a daljnjim je istraživanjima fosila na Jamajci zajedno s Longrichem otkrio njihove posebne značajke.

'Mislim da su pokušavale zgrabiti jedna drugu kljunom, a zatim bi se nastavile udarati krilima', rekao je Longrich za Discovery News. Premda i danas postoje ptice koje se međusobno mlate krilima, nijednoj vrsti krila nisu toliko zakržljala da bi se pretvorila u palicu kao kod njih.

Također, jedan od mogućih razloga ovog evolucijskog procesa je taj što ptice koje ne lete uglavnom ne dijele teritorij s predatorima. Međutim, na Jamajci su one bile žrtve mnogih drugih životinjskih vrsta, od zmija do malih također izumrlih majmuna koji su krali jaja iz gnijezda. Čini se da je Xenicibis, ptica veličine pilića, samo naučila braniti svoje potomstvo.