PUSTOLOVNI DUH

Nevjerojatna putovanja kopnom i morem

10.05.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Nekim ljudima se jednostavno ne da otići ni do dućana, a kamoli na duže putovanje. Robert Garside, Jessica Watson, Tété-Michel Kpomassie, Mladen Gaćeša i Marko Mitić nisu među takvima. Navedena imena pripadaju avanturistima koji su prešli nevjerojatne udaljenosti u vrlo neobičnim uvjetima

Robert Garside, poznat i kao 'Trčeći čovjek', britanski je trkač poznat po Guinnessovom rekordu koji je 2003. postavio kao prva osoba koja je optrčala svijet. Amaterski trkač krenuo je postaviti svoj rekord nakon neuspješnih pokušaja 1996, kada je krenuo iz Cape Towna u Južnoafričkoj Republici, no stigao samo do susjedne Namibije, te kad je krenuo iz Londona, ali je morao odustati u Rusiji zbog građanskog rata u Afganistanu.

Mladen Gaćeša i Marko Mitić

Treća sreća ga je poslužila, pa je 20. listopada 1997. ponovno krenuo iz New Delhija u Indiji, a uspješno je završio svoje putovanje dugo oko 56.000 kilometara 13. lipnja 2003. na istom mjestu. Zbog poteškoća pri provjeravanju takvih poduhvata, Guinnessovi svjetski rekordi priznali su njegov rekord tek 2007.

To nevjerojatno putovanje koje je trajalo pet i pol godina Robert Garside je, kaže, uspio završiti tako da je svaki dan lagano trčao osam sati. Sa sobom je uvijek nosio naprtnjaču tešku oko sedam kilograma te videokameru kojom je bilježio sve etape svog putovanja.

Prijenosnim računalom redovito je stavljao novosti vezane uz svoj pothvat na internet, a to je uključivalo i dobre i loše stvari. Dok je imao raznih problema s vlastima i ljudima u nekim od 29 zemalja kroz koje je prošao tijekom 2.062 dana svog puta oko svijeta, također je doživio i niz ugodnih iznenađenja od nepoznatih ljudi, od besplatnog boravka u hotelu s pet zvjezdica do preko 120.000 funti donacija.

Robert Garside bez sumnje može reći da mu je to bilo putovanje života jer je na njemu upoznao i svoju suprugu Endrinu Perez iz Venezuele.

Još jedno nevjerojatno putovanje koje je trajalo još duže od Garsideovog bilo je putovanje Tété-Michela Kpomassieja koje ga je odvelo od rodnog mjesta u afričkoj republici Togo do Grenlanda. Cilj te fantastične avanture koja je trajala 12 godina bio je susret s ogromnim udavom za vrijeme skupljanja kokosa u džungli.

Kpomassiejev otac imao je osam žena i 26 djece i bio je važan čovjek u svom selu, a nakon što je Kpomassieja napao piton, konzultirao je svećenicu kulta te zmije kako bi izliječio bolest koju je momak dobio pri tom susretu. Svećenica je mladića izliječila, no kao plaću zatražila je da se mladi Kpomassie pridruži kultu, što je značilo da mora provesti sljedećih sedam godina u džungli sa zmijama.

Dok se Kpomassie oporavljao, našao je u jezuitskoj knjižnici knjigu o Grenlandu, zemlji bez zmija i drveća u kojem bi se zmije mogle sakriti. Oduševljen tim dalekim i magičnim mjestom i narodom lovaca koji tamo živi, mladi Kpomassie pobjegao je od kuće u namjeri da jednog dana živi s Eskimima.

Nakon 12 godina putovanja i rada u zapadnoj Africi i Europi, ukrcao se na brod koji ga je odnio na Grenland. Svoju avanturu pretočio je u knjigu Afrikanac na Grenlandu i objavio je u Francuskoj 1977.

Kpomassie trenutno živi u Nanterreu blizu Pariza u Francuskoj, no redovito posjećuje i Grenland i Togo.

Jessica Watson

Međutim, nisu sva duga putovanja kopnena. Jessica Watson šesnaestogodišnjakinja je koja je trenutno na otvorenom moru u čamcu i ubrzo bi trebala završiti svoje putovanje oko svijeta. Ta mlada Australka iz Buderima trenutno pokušava oboriti svjetski rekord i postati najmlađa osoba koja je sama oplovila svijet.

Krenula je 18. listopada prošle godine iz Sydneyja u Australiji, a putovanje ju je zasad odvelo preko Pacifičkog, Atlantskog i Indijskog oceana. Jedrilica u kojoj putuje duga je oko deset metara, opremljena modernom opremom te sustavom za samousmjeravanje.

Namjera joj je bila stići natrag u Sydney prije svog sedamnaestog rođendana, no zbog nepredviđenih problema s nevremenom blizu južne obale Australije, morala je često bacati sidro. Valovi s kojima se uhvatila ukoštac bili su do 12 metara visoki. Trenutno je zaobišla jugoistočni kraj Tasmanije i kreće se sjeverno prema Sydneyju.

Jessica Watson usput piše i knjigu o svojim doživljajima s plovidbe koja će izaći tri mjeseca nakon njezinog povratka pod imenom Istinski duh. Iako je mogla obaviti ovo putovanje uz povremeno usidravanje u lukama, šesnaestogodišnjakinja je odabrala teži način i nije ni od koga dobila nikakvu pomoć tijekom cijele plovidbe.

Jessica Watson nije jedina koja trenutno obara rekord najmlađe osobe koja je oplovila svijet. Abigail Sunderland iz Kalifornije također je na otvorenom moru s istom namjerom, a obje pokušavaju preuzeti titulu Michaelu Perhamu koji ju je osvojio kad je u kolovozu 2009. uplovio u Portsmouth.

Na kraju, nije svako putovanje zbog titula i obaranja rekorda. Neka putovanja motivirana su avanturističkim duhom i dobrom tekmom. Dvojica Zagrepčana Mladen Gaćeša i Marko Mitić prije dvije su godine biciklima prešli oko 12.000 kilometara od Zagreba do Pekinga za nešto manje od četiri mjeseca. Na putovanje su krenuli iz ljubavi prema sportu te kako bi se pridružili ostalim navijačima koji su otišli na Olimpijske igre podržati hrvatske sportaše.

Njihova avantura koštala je oko 150.000 kuna, a planirali su je oko tri godine. Na putu prema Pekingu prošli su kroz Srbiju, Rumunjsku, Ukrajinu, Rusiju i Mongoliju te završili u Kini.

Putovanje su obavili na posebno opremljenim biciklima s kamperskom, foto i videoopremom i mapama svih područja kroz koja su prošli. Obojica su članovi biciklističkih klubova, a takvi pothvati nisu im bili ništa novo jer su već putovali do Pariza biciklima.

Čini se da treba samo stvarno nešto željeti jer, ako dvojica Zagrepčana mogu do Pekinga na biciklima, a šesnaestogodišnjakinja može oploviti svijet, nema nam granica.