NIJE ZA NEPISMENE

Najgluplja upozorenja na proizvodima

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 07.03.2011 14:08
  • Objavljeno 07.03.2011 u 14:08
upozorenje na proizvodu

upozorenje na proizvodu

Izvor: Creative Commons / Autor: User:SB_Johnny

Sigurno ste bar jednom u životu vidjeli upozorenje na proizvodu koje je u vama izazvalo nevjericu. Na primjer, pokrivala za automobilska stakla koja štite unutrašnjost vozila od vrućine sadrže upozorenje da nije preporučljivo voziti dok su u upotrebi. Slijede još neka upozorenja koja se čine potpuno nepotrebnima

Svaki proizvod koji kupujete ima ili naljepnicu na kojoj su upute za upotrebu ili čak postoji cijela mala knjižica s upozorenjima. Prosječan kupac uglavnom ima osjećaj da proizvođač smatra da su potrošači imbecili jer su na proizvodima obično naznačena upozorenja na najočitije opasnosti pri rukovanju proizvodom.

Na primjer, u nekim zemljama na kartonskoj kutiji s jajima piše da proizvod vjerojatno sadrži jaja. Pokrivalo za stakla na vozilu za zaštitu od vrućine ima natpis da nije preporučljivo voziti za vrijeme njihove upotrebe.

Proizvođači na svoje proizvode stavljaju suludo očita upozorenja zbog raznih parnica. Američki pravni sustav temelji se na činjenici da postoje neke stvari koje su toliko očite da se na njih ne treba upozoravati, no to ne zaustavlja ljude u tome da pokušavaju na tome zaraditi.

Mnoge parnice koje se vode zbog ozljeda koje su potrošači pretrpjeli pri korištenju nekog proizvoda razlog su smiješnim upozorenjima koja su danas već postala uobičajen dodatak svemu što kupujemo. Među najsmješnijim upozorenjima na tržištu danas ona su koja je skupio autor Dorigo Jones u svojoj knjizi 'Remove child before folding: The 101 stupidest, siliest and wackiest warning labels ever' (Maknite dijete prije slaganja: 101 najgluplje, najsmješnije i najčudnije upozorenje).

Jones također održava godišnji natječaj za najgluplja upozorenja na tržištu. Pobjednik 2010. bio je Jabra Drive 'N' Talk (Vozi i pričaj), set Bluetooth slušalica s mikrofonom koji je imao upozorenje da se ne smije koristiti za vrijeme vožnje, a pobjednik 2009. bio je mali traktor na kojem je pisalo 'izbjegavajte umiranje'.

A slijede i najgluplja i najsmješnija upozorenja u zadnje četiri godine:

Upozorenje: Izaziva pospanost
Proizvod: Tablete za spavanje Nytol

Upozorenje: U ovom proizvodu možda ima kikirikija
Proizvod: M&M s kikirikijem

Upozorenje: Ne koristiti za vrijeme spavanja
Proizvod: Sušilo za kosu Vidal Sassoon

Upozorenje: Nevidljivi marker za tkaninu ne bi se trebao koristiti za potpisivanje čekova i zakonskih dokumenata
Proizvod: Nevidljivi marker za tkaninu W. H. Collins

Upozorenje: Ovaj proizvod se miče pri korištenju
Proizvod: Skuter Razor

Upozorenje: Nije jestivo
Proizvod: iPod shuffle od Applea

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi