LOŠE ZVUČE

Mujezini bez sluha moraju na satove pjevanja

13.05.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Pjevanje nekih istanbulskih mujezina nije baš uhu ugodno, a zbog brojnih pritužbi morat će početi odlaziti na satove pjevanja

Pjesma mujezina trebala bi biti prelijepa melodija i spiritualni početak dana, no jutarnji zov na molitvu nekih mujezina i imama natjerao je lokalno stanovništvo da krenu s pritužbama na račun njihova sluha.

Zbog ogromnog broja pritužbi morali su se organizirati posebni tečajevi za mujezine bez sluha. Imam Mehmet Tas, jedan od prvih učenika, kaže da već osjeća poboljšanje: 'Imam puno više samopouzdanja pa sad svih pet poziva na molitvu mogu izvesti u ispravnom tonalitetu.'

Za organiziranje tečajeva najzaslužniji je Mustafa Cagrici, koji je u Istanbulu zadužen za vjerske aktivnosti i odlučan je da svih 3000 mujezina u tom gradu zvuči dobro kad zove na molitvu.

'Iz nekog razloga zaposleni su imami čiji glas nije dobar, koji ne znaju pjevati. Dajemo sve od sebe kako bismo popravili pjevanje naših imama i mujezina. Meni osobno je loše pjevanje mujezina odbojno. Azan je glazba, prekrasna muzika koja približava ljude bogu i zato je važno da se dobro pjeva. No neki se jednostavno ne mogu poboljšati, bez obzira koliko ih podučavali. Zato njihove džamije spojimo radijom s centralnom džamijom u kojoj imam zna pjevati', kaže Cagrici.