STRAH IZ TEKSASA

Mitska chupacabra je samo šugav pas?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 16.07.2010 14:31
  • Objavljeno 16.07.2010 u 14:31
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Nakon izvještaja o dva psa bez dlake u Teksasu ljudi su ponovo počeli pričati o legendarnoj chupacabri, no lokalne vlasti smatraju da se radi samo o kojotima zaraženima šugom
Najnoviji susret bliske vrste

U Teksasu pas bez dlake prepao je policajca dok je pregledavao gradski bunar kad ga je ugledao kako ulazi u štalu obližnjeg ranča. Policajac Johnny Collins sa službenikom Životinjske kontrole Frankom Hackettom ušli su u štalu rančera Jacka Farra koji je već nekoliko puta u tri tjedna prije toga vidio čudnu životinju. Neobična zvijer zatim je počela režati te je skočila prema njima.

Gospodin Hackett ubio je zvijer, za koju je kasnije teksaško sveučilište A&M izjavilo da je bio bolesni križanac kojota i psa. Sličnu životinju ubio je i dva dana kasnije čovjek koji ima farmu blizu Actona u Teksasu, no prije nego su službenici Životinjske kontrole stigli strvinari su već temeljito počistili leš.

Navodna viđanja neobičnih životinja česta su uz meksičku granicu, a najčešće se radi o legendarnoj chupacabri za koju znanost još nema dokaza, no zbog čestih napada na stoku u zadnjih 15 godina nakon kojih ostaju samo leševi bez krvi s tri male rane žitelji Južne Amerike misle da su stvarne.

Mit o krvoločnoj zvijeri
chupacabri iz okolice Puerto Rica, Meksika i dijela SAD-a započeo je još ranih devedesetih kad je lokalno stanovništvo počelo širiti priče o životinji koja napada stoku i pije im krv. Brojni psi, mačke, koze i krave pronađeni su mrtvi, razderani, a iz njihovog je tijela potpuno isisana krv.

Flickr

Flickr

Izvor: Creative Commons / Autor: Flickr

Stara fotka chupacabre

Prema opisu očevidaca radilo se o životinji s okruglom glavom, tamnosivog lica, izduženih očiju i malih usta. Međutim, najuočljivija je bila njegova pigmentacija, poput kameleona mjenjao je boje od grimizne do smeđe i žute. No, osim što ih je propisno prepao, oni koji su se susreli oči u oči sa zvjerkom kasnije su se žalili na glavobolje u mučnine.

Biolozi i znanstvenici, naravno, još uvijek doživljavaju chupacabru kao lokalnu legendu.

Ipak, 1995. magazin Strange objavio je reportažu o bizarnom biću kojeg je u Puerto Ricu ubio jedan rančer. Tekst su pratile jednako bizarne fotografije.

Naime, njegovu je stoku noću napadala snažna zvijer pa je odlučio s prijateljima postaviti zasjedu. Navodno su ugledali četiri velika stvorenja kako ulaze u štalu i odnose ovcu. Uspjeli su ih napasti, ali su ubili samo jednog.

Prošle je godine u rujnu CNN objavio reportažu o neidentificiranoj ubijenoj životinji, s krupnim kadrovima zvijeri, koju su u teksaškom okrugu Blanco počeli zvati chupacabra. No, stručnjaci su zaključili da se zapravo radilo o genetski mutiranom kojotu.

CNN-ov prilog iz rujna 2009.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi