POTICANJE PRISNOSTI

Krave s imenima daju više mlijeka

28.01.2009 u 14:12

Bionic
Reading

Krave s imenima navodno daju puno više mlijeka, tvrde znanstvenici. Tako će Šarulja, Nevenka, Biserka i Pirga godišnje dati oko dvjesto litara više mlijeka od nesretnica koje lutaju bezimene

Istraživanje na 516 mljekara u Velikoj Britaniji proveli su profesori sa Sveučilišta Newcastle te otkrili da postupanje sa životinjama kao individuama potiče njihovu produktivnost.

Krava u prosjeku kroz period laktacije od deset mjeseci proizvede 7.500 litara mlijeka. No krave s imenima u prosjeku su uspješnije za 250 litara. Znanstvenici to objašnjavaju osobnim pristupom i pažnjom, zbog čega su krave, kao i ljudi, sretnije i opuštenije.

Studija je također pokazala da je prinos mlijeka niži na farmama gdje se krave isključivo kreću u grupi. To su potvrdili i poljoprivrednici koji su iz iskustva naučili da će pozitivan čovjekov odnos prema domaćoj životinji rezultirati boljim urodom. Potvrdili su i da strah od ljudi kod krava rezultira puno slabijim prinosom mlijeka.

Da se očito isplati biti fin prema kravama, barem na manjim gospodarstvima, pokazao je poljoprivrednik Dennis Gibb, koji je rekao da je tretiranje svake krave kao individue vrlo važno: 'One nisu samo stoka, one su dio obitelji. Jako volimo svoje krave i svaka od njih ima ime. Zajedničkim imenom ih zovemo 'naše dame', ali znamo da svaka od njih ima svoju osobnost!'