OD GUMENE DO PROZIRNE

Koliko neobične crkve mogu biti?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 12.04.2012 11:13
  • Objavljeno 12.04.2012 u 11:13
Bavarska snježna crkva na granici s Češkom 4

Bavarska snježna crkva na granici s Češkom 4

Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Petr Josek

Bez obzira vjerujete li u Boga ili ne, postoje crkve koje će vas ostaviti bez teksta. Pritom ne mislimo na uobičajena remek-djela arhitekture, već na one bizarnije - gumene, od živih stabala, od snijega i leda ili čak od kostiju žrtava kuge

Lego-crkva (Nizozemska)

U potrazi za duhovnim, put vas možda odvede u Nizozemsku gdje možete vidjeti lego-crkvu.

Iako izgleda kao da je sagrađena od lego-kockica, ova bizarna crkva zapravo je napravljena od legio-blokova – betona koji je napravljen da izgleda kao čuvene igračke.

Radi se o djelu Michiela de Wita i Filipa Jonkera, a napravljeno je za festival Grenswerk u Enschedeu.

Organska crkva (Italija)

'Organska' je riječ koja se rado koristi kad je u pitanju zdrava prehrana, no kad je u pitanju gradnja crkve, takvo što bismo prije očekivali od druida, nego od talijanskog umjetnika Giuliana Maurija koji je svoju 'organsku' katedralu sagradio u predgrađu Bergama.

Radi se o jednom od najimpresivnijih primjera organske arhitekture, a sam umjetnik rekao je kako ga je inspirirala ljubav prema prirodi. Cijela crkva sagrađena je od stabala.

Nažalost, sam umjetnik nikad nije doživio kraj svog projekta jer je iznenada preminuo 2009., no u njegovu čast 2010. pokrenut je novi projekt – Međunarodna godina prirodne raznolikosti.

'Drvena' katedrala sastoji se od 42 stupa izrađenih od živih jela, a potporna struktura oko mladih stabala je od kestena i lješnjaka. Za sada još uvijek postoje konopi i čavli koji cijelu stvar drže čvrstom, no s vremenom stabla će sama moći nositi cijelu strukturu, a potpornji će istrunuti.

Crkva od kosti (Češka)

Kosturnica u Sedlecu izvana ne izgleda posebno zanimljivo, no ono što je unutra mnoge ostavlja bez daha. Kapela u predgrađu Kutne Hore u Češkoj na prvi se pogled čini kao bilo koja srednjevjekovna gotička crkva, no unutrašnjost otkriva da prvi dojam itekako vara.

U pitanju je jedna od najšokantnijih crkvi na svijetu – unutrašnjost joj krasi oko 40.000 ljudskih kosti. Zato je poznata kao Crkva kosti.

Među znamenitostima bizarnog dizajna svakako je najpoznatiji veliki luster u središtu crkve koji se navodno sastoji od barem jednog primjerka svake ljudske kosti.

Crkva od snijega (Njemačka)

Armin Weigel/DPA/PIXSELL

Armin Weigel/DPA/PIXSELL

Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Armin Weigel/DPA/PIXSELL

Snježnu crkvu u bavarskoj šumi sagradili su seljani Mitterfirmiansreuta blizu njemačko-češke granice. Javnost je prvi put ušla u nju krajem 2011. Crkvu je posvetio Kajetan Steinbeisser.

Seljani su se nadali da će gradnja bizarne crkve od snijega i leda biti gotova prije Božića, no zbog nedostatka građevinskog materijala projekt je završen sa zakašnjenjem. Gradnja snježne crkve koštala je 100.000 eura.

Cijelo zdanje nastalo je kao komemoracija sličnoj crkvi sagrađenoj 1911. koja je nastala jer je najbliža crkva bila udaljena oko sat i pol hoda od Mitterfirmiansreuta, u drugom selu. Gradnjom snježne crkve prije 101 godine seljani su se nadali kako će skrenuti pažnju na svoj problem.

Crkva na napuhavanje (Nizozemska)

Transparante Kerk u Nizozemskoj je crkva na napuhavanje koja većinu vremena nije u upotrebi. No u slučaju da se želite vjenčati u njoj, netko će je napuhati za vas.

Ovaj bizaran koncept smislio je samozvani filozof Frank Los.

U 240 kubičnih metara gumene crkve komotno stane 30 ljudi. Crkva je inače često na cesti i putuje od festivala do festivala.

Iako se radi o duhovnoj 'građevini', tradicionalne mise se ne održavaju u crkvi na napuhavanje.

Prozirna crkva (Belgija)

Pieterjan Gijs i Arnout Van Vaerenbergh imali su jedinstvenu viziju kad su osmislili i sagradili svoju prozirnu crkvu u Haspengouwu u Belgiji.

Radi se o dijelu umjetničke instalacije Z-OUT čiji je cilj postavljati neočekivane strukture na javna mjesta.

Ova jedinstvena crkva može izgledati potpuno solidno ili kao da je uopće nema, ovisno o tome iz kojeg je kuta promatrate.

Najmanja crkva na svijetu (SAD)

Kapela Cross Island je najmanja crkva na svijetu, a nalazi se u New Yorku. Sićušno zdanje sagrađeno je 1989. i postavljeno na drvenu platformu u središtu malog jezera.

Dimenzije ove male crkve su 127 centimetara širine i 202 centimetara dužine. Dvoje ljudi može sjesti u nju.

Mala crkva ne pripada nijednoj pojedinačnom obliku kršćanstva, već je otvorena svim vjernicima. Jedan par se vjenčao u noj, no kako nije bilo mjesta za troje, svećenik je stajao pokraj crkve u čamcu.

Crkva u vlaku (Rusija)

Iako crkva u vlaku na prvi pogled izgleda bizarno, u Rusiji zapravo ima smisla. Naime, pravoslavna crkva često organizira mise u starim željezničkim vagonima.

Ova neobična tradicija seže sve od vremena kad su prve pruge sagrađene u Rusiji.

Crkva na strmom kamenom stubu (Gruzija)

U Gruziji na strmim stijenama Stuba Katskhi crkva se nalazi na visini od 40 metara. U njoj živi samo jedan monah zadnjih 20 godina.

Zahrđale ljestve koje su jedini način da netko stigne do crkve zovu se 'ljestve do nebesa'. Crkva je stara između 1.200 i 1.300 godina, a nagađa se da je nastala na temeljima poganskog mjesta štovanja nekog drevnog boga plodnosti.

Crkva u tenku (Nizozemska)

Umjetnik Chris Kuksi odaslao je neobičnu poruku svijetu kad je napravio svoju tenk-crkvu. Ne vjerujemo da je Kuksi imao nasilje i rat na umu kad je izradio svoje umjetničko djelo, već pretpostavljamo da se radilo baš o suprotnoj poruci.

Tenk koji je jednom korišten na svoj predviđeni način – kao oružje – danas je mjesto mira.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi