NESRETAN BROJ

Kina izbacila broj 4 iz registarskih tablica

21.10.2010 u 14:18

Bionic
Reading

Pekinški ured za upravljanje prometom odlučio je prestati izdavati registarske tablice za automobile koje sadrže broj četiri jer je u izgovoru vrlo sličan riječi 'smrt', pa se uglavnom smatra nesretnim brojem

Od ovog tjedna Kinezi više ne moraju podnositi poseban zahtjev da nemaju broj četiri na registarskoj tablici svog vozila jer je Pekinški ured za upravljanje prometom počeo primjenjivati novu odluku da se taj 'nesretni broj' više ne koristi. Broj četiri na kineskom jeziku zvuči vrlo slično riječi 'smrt', pa je uvijek bio nepopularan.

Iako nisu svi zadovoljni, većina Kineza smatra da je to lijepa gesta. Peking inače ima pravila o tome koja vozila s kojim zadnjim brojem na registarskim tablicama smiju voziti gradom kojim danom, pa će zbog manjka broja četiri na cestama sigurno doći do promjena u gustoći prometa.

Cui Wen koja se baš spremala kupiti auto inače uvijek uzima registarske tablice s brojem četiri jer je rođena 4. lipnja, pa je prilično nezadovoljna potezom Ureda za upravljanje prometom. Gospođica Wen, kao i mnogi drugi kojima četvorka nije mrska, morat će naručiti svoje tablice preko interneta.