BOŽANSKI ŽIVOT ŽIVOTINJA

Kamo odlaze kućni ljubimci nakon smrti?

  • Autor: A. S.
  • Zadnja izmjena 17.12.2010 14:00
  • Objavljeno 17.12.2010 u 11:50
pas kućni ljubimci put cesta

pas kućni ljubimci put cesta

Izvor: Corbis / Autor: Jason Stang

Vlasnik ste kućnog ljubimca već deset godina i vezani ste uz njega kao i uz bilo kojeg člana obitelji. S druge strane, kršćanin ste i bojite se da postoji šansa da vaš četveronožni prijatelj nema dušu. Da se ne biste sami morali baviti tom apsurdnom dilemom, time se pozabavio američki kršćanski novinar i autor knjige 'Božanski život životinja'

Ptolemy Tompkins, novinar američkih kršćanskih časopisa Guideposts i Angels on Earth, čiji je cilj usmjeravati čitatelje i pružati im nadu koju drugdje ne pronalaze, istražio je pitanje duše kućnih ljubimaca. Budući da je i sam svojedobno udomio kujicu Penny, osjetio je potrebu pozabaviti se tim problemom da bi mnogobojni vjernici koji im šalju upite dobili svoj odgovor.

Amazon

Amazon

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Knjigu naslova The Divine Life of Animals: One Man's Quest to Discover Whether the Souls of Animals Live On, nažalost, nećete moći pronaći na hrvatskom jeziku, barem zasad. Autor se, naravno, bavi pitanjem što se događa sa životinjama nakon smrti, a na to ga je potaknula njegova kujica Penny, za koju je rekao: 'Pogledao sam joj u oči i znao da se iza njih nešto krije.'

Premda se uglavnom drži biblijskog učenja, Tompkins se upustio u istraživanje raznih religija i filozofija, a istovremeno je pišući za Guideposts primio brojne upite zabrinutih vjernika koji od svećenika jednostavno nisu dobili zadovoljavajuće odgovore.

Vjerski su im autoriteti na pitanje: 'Hoću li ponovno vidjeti svog psa u raju?', vrlo samouvjereno odgovarali: 'Ne, u raj odlaze samo ljudi.' Svi oni koji nisu bili zadovoljni tim odgovorom, utjehu mogu pronaći u Tompkinsovoj knjizi.

'Ako pomnije pročitate Bibliju, pronaći ćete dokaze da su autori te svete knjige imali puno dublje poštovanje prema duhovnosti životinja, nego što se to čini na prvi pogled. I životinje imaju dušu', tvrdi autor. Tompkins je u svojem istraživanju za knjigu  poklonio dosta pažnje kršćanskom konceptu uskrsnuća te zaključio: 'I priroda se uvijek iznova rađa… Pa ako ste kršćanin i skloni ste ovakvom razmišljanju, mnogo je dokaza koji ukazuju na to da je cijela priroda uključena u koncept iskupljenja, što je centralna misao kršćanstva.'

Premda je američki autor prodao vjernicima odgovor koji su htjeli čuti, zakinuti su ostali oni koji ne mogu prihvatiti činjenicu da životinja ima dušu, a zabrinuti su za svoje kućne ljubimce.

Jednostavno rješenje za njihove probleme ponudila je grupa ateista koja je pokrenula online uslugu Eternal Earth-Bound Pets. Usluga se sastoji u tome da će se udruga ateista pobrinuti za kućne ljubimce koji ostanu na Zemlji u slučaju sudnjeg dana, kad duše vjernika završe na predviđenoj lokaciji u eteru. Budući da ateisti u takvom razvoju budućnosti neće biti spašeni, imat će priliku brinuti se za ljubimce na Zemlji. Za razumnu cijenu od 110 dolara po životinji, Eternal Earth-Bound Pets garantira da će spasiti vašeg ljubimca ako se uznesenje dogodi u sljedećih deset godina.

No da se vjernici sve više brinu za duše svojih kućnih ljubimaca i sve se češće pitaju je li Isus umro isključivo za spas ljudi ili mu se može pripisati i zasluga za spasenje drugih živih bića, dokazuje i primjer austrijskog svećenikaFranza Zeigera, koji mailom dobiva na stotine molbi za virtualni blagoslov životinja. Za to si je, naravno, sam kriv, jer je prošle godine na svojim internetskim stranicama objavio da će na Svjetski dan životinja virtualnim putem davati blagoslov ljubimcima. Odaziv je za 47-godišnjeg Zeigera, dakako, bio posve neočekivan, a stotine mailova stizalo mu je iz raznih krajeva svijeta - Kenije, Australije, Novog Zelanda... Austrijski se svećenik odlučio na taj korak jer smatra da su životinje temeljni dio biblijskog stvaranja svijeta.

Ako vas štogod muči vezano uz zagrobni život životinja, općenito uz životinje ili život, svemir i sve ostalo, pitajte nas u rubrici Discussions na profilu tportala na Facebooku

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi