IZGUBITE SE NAMJERNO

Jesu li ovo najluđi labirinti na svijetu?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 10.05.2012 10:35
  • Objavljeno 10.05.2012 u 10:35
labirint

labirint

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Digital Vision

Labirinti postoje od davnih vremena – od egipatskih do onog na Knososu, koji je izgradio Dedal da bi Minos mogao zatočiti minotaura. Tokom stoljeća čudesni kameni spomenici pretvorili su se u vrtne ukrase, da bi na kraju postali zabavni parkovi za sve uzraste

Plantaža Dole na Havajima

U Guinnessovoj knjizi rekorda plantaža Dole na Havajima najveći je labirint na svijetu. Fantastična plantaža sastoji se od 11.400 tropskih biljaka te prekriva oko pet kilometara zemljišta.

Dole – vlasnik plantaže – nije samo posadio i smislio najveći labirint na svijetu, već je i omogućio svima da ga posjete kad ga je stavio na internet u virtualnom obliku

Farma avanture Cherry Crest

Polje kukuruza u Pennsylvaniji među najpoznatijim su labirintima u SAD-u. Cherry Crest toliko je kompleksan i zamršen da su uvijek prisutna dvojica profesionalnih vodiča da bi priskočila u pomoć onome tko se izgubi.

Turisti lutajući po kukuruznom labirintu traže 13 komada skrivenog blaga, a cilj im je što prije ih pronaći i izaći. Labirint ima oko četiri kilometara puteljaka i mostića.

Birminghamski labirint ogledala u Centru morskog svijeta

Birminghamski labirint ogledala posebno je poznat po svom autoru – Adrianu Fisheru – koji je dizajnirao više labirinata širom svijeta. Ovaj labirint poseban je i po tome što je akvarij.

Zove se Izgubljeni grad Atlantide, a njegovi posjetitelji uživaju u raznim podvodnim motivima te koraljima i 'Posejdonovom hramu', koji čuva ogromna pacifička hobotnica.

Longleat

Prekrasne tise služe kao zidovi ogromnog britanskog vrtnog labirinta u Somersetu. Više od 16.000 stabala čini zidove longleatskog labirinta koji ima oko tri i pol kilometara staza.

Nekoliko drvenih mostova omogućavaju ovom labirintu vrlo neobičnu karakteristiku - kretanje u sve tri dimenzije.

Labirint u palači Hampton Court

Najstariji labirint od živice u Velikoj Britaniji je onaj u Hampton Courtu. Iako nije posebno velik, poseban je zbog svoje starosti.

Sagrađen je 1689, a otada ga se spominjalo u mnoštvu romana i poeziji. Još i danas ga posjećuju stotine tisuća ljudi godišnje.

Megalabirint na farmi Davis

Ovaj labirint poseban je po tome što nijedne godine nije isti. Posjetitelji svake godine imaju prilike vidjeti nešto novo – bez obzira radi li se o kruni, dinosauru ili gradu od živice.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi