MINI SMAK SVIJETA

Jabuke padale s neba u Engleskoj

16.12.2011 u 14:46

Bionic
Reading

Više od 100 jabuka zasulo je žitelje britanskog sela Coundon u Coventryju. Neobjašnjiva voćna kiša odmah je zabrinula praznovjerne da je kraj svijeta stigao, a znanstvenike natjerao da se počešu po glavi i nađu bolje objašnjenje od vještica kojima je u prolazu ispala košara s jabukama

U rano poslijepodne, kad je promet u seocetu Coundon u Velikoj Britaniji već počeo jenjavati, ulice i vjetrobrane prekrila je kiša jabuka. Više od 100 jabuka palo je na malo mjesto u Coventryju, a meteorolozi traže dobro objašnjenje za ovaj bizarni fenomen, piše Mirror.

Oni skloni praznovjerju odmah su počeli strahovati da neće stići pogledati svoju omiljenu seriju jer kiša jabuka može značiti samo jednu stvar – da je smak svijeta na putu. Meteorolog Jim Dale misli da je moguće da je manji uragan možda podigao jabuke u zrak.

'Vrijeme širom svijeta je zadnjih godina prilično ćudljivo. Vjerojatno se radi o malom zračnom vrtlogu koji je podigao jabuke koje su nakon kratkog leta pale natrag na Zemlju', rekao je Jim Dale.

Doktorica fizike sa Sveučilišta u Cambridgeu Lisa Jardine-Wright u principu se slaže s Jimom Daleom.

'Uragani znaju podići aute i kuće, pa smatram da su jabuke podjednako podložne istim silama. Uragan koji je prošao kroz voćnjak lako je mogao pokupiti jabuke poput velikog usisavača i onda ih kasnije ispustiti u obliku neobične kiše', rekla je doktorica Jardine-Wright.

Svjedoci koji su tog dana bili u Coundonu tvrde da je vrijeme bilo normalno te da nije bilo vjetra kad je kiša jabuka pala. Stanovnici Coundona su ponudili i svoja objašnjenja među kojima su bili avion, maloljetni delikventi i – naravno – vještice.