MRAČNE CYBERTAJNE

Ispovjedite grijehe na Twittteru

21.04.2009 u 11:00

Bionic
Reading

Sve popularnija društvena mreža Twitter uvela je nove servise Kvetch! i SecretTweet koji omogućavaju korisnicima anonimno ispovijedanje svojih tajni, grijeha i intimnih osjećaja. Priznajte, oduvijek ste htjeli zacviliti u digitalni vakuum da vam je žao sto ste ostavili ženu

Kvetch! i SecretTweet, novi servisi na Twitteru, nastavljaju dobru staru tradiciju online ispovijedanja koju su započele web stranice poput PostSecret i FMyLife, no zahvaljujući novom načinu interakcije korisnika sada možete razglašavati i čitati svoje i tuđe mračne tajne u realnom vremenu.

'Da barem nikada nisam ostavila svoga muža, vidim bol u očima svoje djece i voljela bih da se mogu vratiti i popraviti stvari', 'Baka mi je poslala 200 kuna za Uskrs koje sam potrošio na travu. Oprosti, bako, volim te', 'Trebao sam otići kad mi je žena počela plakati na prvu bračnu noć jer nije htjela voditi ljubav sa mnom', 'Svako malo kažem nekome da sam bio na MTV-ju. Ono što ne znaju je da je to bilo u seriji 'Fat camp' (dječji kamp za mršavljenje)' - samo su neke od rečenica koje se mogu pratiti na Twitterovim ispovjednim servisima.

Online ispovijedanje je u posljednjih godina uzelo toliko maha da je reagirao čak i Vatikan. Katoličkom svećenstvu poručeno je da ne smije koristiti internetske servise za svoje ispovjedno poslanje. Sveta Stolica je, k tome, upozorila da bi kriminalci i ini zlotvori mogli zloupotrijebiti intimne izljeve te početi ucjenjivati ili zadirkivati njihove autore.

Kako su Twitterove ispovjedaonice totalno anonimne, tj. serveri ne pohranjuju računalne adrese s kojih dolaze poruke, da daljnjega je svaka neslavna misao, riječ, djelo i propust koje se pojedinac često ne usudi reći ni sebi u zrcalo sigurna od identifikacije. Osim, dakako, ako u poruci o neispunjenoj ljubavi ne ostavite svoje ime i prezime, adresu i broj telefona. Ali to je već za Iskricu.