BIJEG NA HOUDINIJEV NAČIN

Iluzionist proveo dva dana živ zakopan

  • Autor: A. S.
  • Zadnja izmjena 02.11.2010 13:13
  • Objavljeno 02.11.2010 u 11:31
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Nakon što je proveo gotovo dva dana u lijesu, zakopan metar i 80 centimetara ispod zemlje, Kanađanin Dean Gunnarson rekao je da sigurno više nikad neće dozvoliti da bude pokopan, a kad dođe vrijeme, tražit će kremaciju

Nagrađivani iluzionist Dean Gunnarson iz Winnipega iskopao je put na površinu zemlje u nedjelju 31. listopada oko podne, nakon što je 42 sata proveo oslobađajući se iz lijesa u kojem je bio vezan lancima, kroz gotovo dva metra i tri tone zemlje koja se nalazila na lijesu.

Premda je njegov jedinstven pothvat bio uspješan, iluzionist je zaključio da takvo što više nikad neće izvesti. 'Jednu stvar znam sigurno – kad mi duša napusti tijelo, ne želim biti pokopan. Tražit ću da me kremiraju i rasprše moj pepeo po cvijeću', rekao je Gunnarson.

Gunnarsona (46) su pod zemlju spustili u petak u njegovom rodnom gradu, a pothvat je tempirao tako da se podudara sa smrću njegovog idola, Harryja Houdinija, koji je umro 31. listopada u 13.26 sati.

Oko 75 ljudi, prijatelja i poznanika, pratilo je i iščekivalo Gunnarsonov povratak na površinu zemlje. Iluzionist je nakratko izgubio svijest, ali je brzo došao sebi i počeo slaviti. 'Bio je to pravi pakao dok sam kopao da izađem. Zemlja se rušila na mene i nisam mogao disati. Bilo je teško', rekao je. Cijelo je vrijeme slušao muziku na svom mobitelu, a ponio je i slike svoje djece da bi ostao fokusiran i smiren.

Pothvat je planirao dulje vrijeme, a ideju mu je dao sam Houdini koji je pomislio da bi to mogao izvesti, ali je sve skupa smatrao previše opasnim. Premda u lijesu nije imao hrane i vode, zbog sigurnosti je u njemu bila instalirana kamera, glasovna komunikacija i ventilacija.

Sav novac prikupljen u toj akciji donirao je kanadskoj udruzi Christmas Cheer Bord koja hranom i poklonima pomaže djeci bez jednog ili više roditelja.

Gunnarson je bio blizu smrti kad je u isto ovo vrijeme 1983. pokušao izvesti sličan pothvat, a bio je  vezan lancima i prikucan u lijes koji je potom uronjen u rijeku. No nešto je pošlo po krivu, pa je proveo četiri minute pod vodom prije nego što su izvukli njegovo tijelo. Medicinsko osoblje ga je oživjelo na mjestu događaja, a njemu to nije nimalo zasmetalo da uđe u nove pothvate.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi