EKSPEDICIJA NA KAVKAZU

Hrvatski speleolozi u najdubljoj jami na svijetu

06.11.2009 u 11:44

Bionic
Reading

Nakon sedmodnevnog boravka na dubini od 2.080 metara ispod zemlje u najdubljoj jami na svijetu Voronji, hrvatske speleologe Darka Bakšića i Robera Erhardta na površini je dočekao nanos snijega koji im je otežao izlazak

Hrvatski speleolozi Darko Bakšić i Robert Erhardt, kao članovi međunarodne ekspedicije zajedno s jedanaestoricom speleologa iz Ukrajine, Rusije i Mađarske, spustili su se u najdublju jamu na svijetu – Voronju, na dubinu od 2.080 metara. Ondje su dopremili ronilačku opremu koja bi im trebala omogućiti uron u sifon zvan Dva kapetana, na najdubljoj dosegnutoj točki jame -2.190 metara

Ekspediciji je bilo potrebno osam dana da dođe do Arabičkog gorja na zapadnom dijelu Kavkaza i uđe u jamu Krubera-Voronja. Četvrtog dana boravka u jami spustili su se ispod čarobne dubine od 2.000 metara. Obavivši transport opreme i snimanje terena, krenuli su prema izlazu za što im je trebalo tri dana.

No ni povratak nije bio tako jednostavan, jer je snijeg zatrpao ulaz jame pa je vođa ekspedicije Denis Provalov morao otkopati prolaz do površine prije njihova izlaska. Lavine su osim toga poharale bazni šator u kojem je kuhinja i ostatak kampa pa ih još očekuje borba s vremenskim prilikama na planini.

Nakon kratkog odmora očekuje ih ponovno spuštanje do 1.400 metara dubine (što odgovara dubini naše najdublje Lukine jame), vađenje opreme te silaz s planine koji zbog otežanih uvjeta neće biti jednostavan.

Bakšič i Erhardt dugogodišnji su članovi Hrvatske gorske službe spašavanja i Speleološkog odsjeka Planinarskog društva Sveučilišta Velebit. Njihov povrata u zemlju očekuje se 18. studenog ove godine.