DUH IZ LAMPE

Fluorescentne žarulje mijenjaju TV kanale

  • Autor: T. B.
  • Zadnja izmjena 13.04.2010 12:22
  • Objavljeno 13.04.2010 u 11:36
fluorescentne žarulje

fluorescentne žarulje

Izvor: Corbis / Autor: Adrianna Williams/Corbis

Čini se da žarulje koje štede energiju i čuvaju okoliš imaju i neka manje poželjna svojstva – mogu mijenjati programe na televizoru

Kad je Aladin protrljao svoju lampu, izašao je duh i ispunio mu sve želje. Kad je britanska obitelj Clements zamijenila stare žarulje novima nakon odluke Europske unije da prestaje proizvoditi stare sijalice sa žarnom niti, kanali na televiziji su im se sami počeli mijenjati. Izgleda da duhovi još uvijek žive u lampama.

Neposlušnoj televiziji nije pomogla ni zamjena dekodera tvrtke Virgin Media za koju je obitelj Clements prvo mislila da je izvor problema. Nakon iscrpnog proučavanja zašto se kanali mijenjaju sami od sebe, Virginov inženjer predložio im je da promijene fluorescentnu žarulju u sobi sa žaruljom na žarnu nit.

Emma i Alistair Clements ostali su zapanjeni kad su im svi problemi prestali običnom zamjenom sijalice. Frekvencija treperenja žarulje utjecala je na infracrvene senzore na daljinskom upravljaču.

Glasnogovornica Philips Electronicsa rekla je da je tvrtka iznenađena da se to dogodilo jer su promijenili nezgodnu frekvenciju treptaja još nakon prvih proizvedenih žarulja te da nisu imali ovakav slučaj već duže vrijeme. Također se nadaju da će imati priliku proučiti problematičnu sijalicu kako bi saznali u čemu je točno bio problem.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi