IZABRANE NAJLJEPŠE

Europska mačja elita osvojila Zagreb

04.03.2013 u 13:13

Bionic
Reading

Stotinu šezdeset i četiri mačke, ukupno 18 pasmina iz Hrvatske i sedam europskih zemalja, prikazane su proteklog vikenda u Zagrebu, na dvije međunarodne izložbe mačaka u centru King Cross Jankomir. Izložbu je posjetilo gotovo 5.000 građana

Izložbe je kao dva zasebna natjecanja organizirao Savez felinoloških društava Hrvatske, čime je izlagačima pružio prigodu za stjecanje dva međunarodna certifikata za njihove mačke.

Četveronožne ljepotice i ljepotane iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Mađarske, Austrije, Češke, Slovačke i Nizozemske u subotu je obišao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te pozdravio izlagače, suce i posjetitelje. Istaknuo je kako je prije bio vezan samo za pse, ali da je postao i ljubitelj mačaka te i nju, uz psa, ima kod kuće. Za tu se mačku zabilježio upravo na Svjetskoj izložbi mačaka, World Cat Show 2012, održanoj u listopadu prošle godine u Areni Zagreb, kojoj je bio pokrovitelj, a koju je također organizirao Savez felinoloških društava Hrvatske.

'Kako su stvari krenule, poslije svake izložbe imat ću po još jednu mačku', rekao je Bandić i pozvao ljude koji nemaju kućnog ljubimca da iskoriste izložbe i nabave mačku.

U skladu s trenutnim felinološkim trendovima, kao i na svjetskoj izložbi, i na ovim su izložbama najbrojnije pasmine bile britanska kratkodlaka mačka i main coon. Zanimljivo je kako je prilično rijetka i skupa pasmina u Europi, bengalska mačka, u Zagrebu bila zastupljena s čak šest primjeraka.


Pasmine su svrstane u četiri kategorije - dugodlake i exota mačke, srednjedugodlake mačke, kratkodlake mačke te sijamske i orijentalne mačke, a suci su na radni vikend u Zagreb doputovali iz Francuske, Poljske, Nizozemske i Rumunjske.

Izbor najljepših mačaka izložbe, Best in Show, održan je na kraju oba dana izložbe, a najviše su razloga za slavlje prvoga dana imali talijanski izlagači, čija je ženka perzijske mačke ponijela titulu najljepše mačke izložbe, drugoplasirani je bio mužjak pasmine sveta birmanska mačka iz Austrije, dok je treće mjesto osvojila britanska kratkodlaka mačka iz susjedne Slovenije.

U nedjelju je najljepšom proglašena bijela mačka pasmine main coon iz Italije, drugoplasirani je mužjak britanske kratkodlake mačke iz Češke, dok je na trećem mjestu hrvatski predstavnik, perzijska mačka u vlasništvu Dejana Jelenčića iz Križevaca.