A KAKAV JE SIR?

Devino mlijeko uskoro i u Europi

06.07.2010 u 09:59

Bionic
Reading

Čini se da krave više neće imati monopol na mlijeko. Na europskim će se policama uskoro naći devino mlijeko

Životinje poznate po svojoj neravnoj kičmi, lošem zadahu i pljuvanju nisu prve na listi životinja na koje pomislimo kad zamišljamo mužnju, no žitelji Ujedinjenih Arapskih Emirata kažu da je devino mlijeko zdravo i gotovo poput onog koje su dobivali kad su bili mali od vlastite majke.

Mogu ga piti čak i ljudi koji su alergični na laktozu, jer ne sadrži nikakve alergijske sastojke, a ima i visoki postotak inzulina. Znanstveni direktor Centra za veterinarska istraživanja u Dubaiu Ulrich Wernery također smatra da okusom i izgledom nije toliko različito od kravljeg mlijeka, a navodno je i dosta slično ljudskom mlijeku.

Devino mlijeko sadrži mnoštvo zdravih sastojaka, a među njima je i visoka koncentracija vitamina C koji je oduvijek bio od iznimne važnosti arapskim pustinjskim nomadima beduinima koji često nisu imali siguran izvor voća i povrća na svojim dugim putovanjima.

Europska komisija nedavno je izdala naputak da se devino mlijeko počne provjeravati te joj je namjera poslati inspektora na dvije farme koje se bave proizvodnjom produkata dobivenih od deva. No budući da je devino mlijeko navodno zdravije od kravljeg, tako je i skuplje, vjerojatno zato što krava proizvodi oko tri puta više mlijeka nego deva.

S obzirom na velik ugled, devino mlijeko prvo će završiti na policama kakva dućana sa zdravom hranom, a onda će vjerojatno postati hit te preplaviti tržište u svim inačicama, poput sladoleda ili sira.