VRIJEME JE ZA PAKIRANJE

Britanci preselili 24.000 gmazova u novi dom

22.03.2011 u 11:20

Bionic
Reading

U Velikoj Britaniji oko 24.000 gmazova krenulo je na putovanje od Essexa do Wiltshirea zbog gradnje London Gatewaya - građevinskog projekta koji se sastoji od nove luke i željezničke i cestovne petlje za lakši ulaz u London. Preseljenje više od 7.000 zmija i 17.000 guštera trajalo je 11 godina

Nakon što je rafinerija nafte u Essexu u Velikoj Britaniji 1999. zatvorena u nju su se počele useljavati razne životinje. Gmazovima raznih vrsta nije trebalo dugo da se udobno smjeste u napušteno postrojenje, no nisu znali da će uskoro morati napustiti svoj novi dom.

Već sljedeće godine zbog gradnje London Gatewaya - ogromnog građevinskog projekta koji će novom lukom za tankere te željezničkom i cestovnom petljom omogućiti lakši ulaz u London - djelatnici ekološkog odjela tvrtke DP World počeli su iseljavati životinje iz tog područja. Lovili su ih i zatim kombijima selili u životinjski rezervat u Wiltshireu - oko 220 kilometara udaljenog od rafinerije u Essexu.

Rezervat u Wiltshireu sada je pun i preostale životinje bit će preseljene bliže svom nekadašnjem domu u Essexu. Šef ekološkog odjela DP Worlda Marcus Pearson smatra da je preseljenje bilo uspješno. Sve su životinje zdrave i nepovrijeđene.

Nakon najveće umjetne seobe životinja u povijesti Velike Britanije, u kojoj je preseljeno 24.000 guja, bjelouški, sljepića i raznih guštera, gradnja projekta vrijednog milijardu i pol funti može se nastaviti. Jednom kad London Gateway bude gotov moći će primiti najveće tankere na svijetu.