NIJE MU SE IGRALO

Berlinski medvjed Knut ponovo sam

04.08.2010 u 14:21

Bionic
Reading

Jedan od najpoznatijih stanovnika Berlina bez sumnje je polarni medvjed Knut, koji je osvojio srca ljudi kada ga je kao bebu majka odbacila. To je bilo 2007. godine, a brigu o tada majušnom Knutu preuzeo je čuvar Thomas Dörflein, koji ga je hranio mlijekom na bočicu i trljao mu krzno uljem

Zahvaljujući pažnji medija, polarni medvjed Knut iz berlinskog Tiergartena postao je globalna zvijezda, privlačeći na vrhuncu popularnosti desetine tisuća posjetitelja. Prije dvije godine Knut je zamalo prebačen u drugi zoološki vrt, što je izazvalo proteste stanovnika Berlina, kao i potpisivanje peticije, koja je predana gradonačelniku Klausu Wowereitu.

Na kraju je Knut ipak ostao u Tiergartenu, a prošle godine u rujnu dobio je i žensko društvo u svojoj nastambi. Zbog renoviranja zoološkog vrta u Münchenu pridružila mu se medvjedica Gianna (nazvana po talijanskoj pjevačici Gianni Nannini), što je bila prilika da se Knut navikne na žensko društvo.

Ipak, odnos dvoje medvjeda nije bio idiličan. Gianna je Knuta pri upoznavanju udarila šapom po njušci, nakon čega mu je počela krasti igračke i hranu.

Tijekom mjeseci se njihov odnos popravio, ali nije došlo do parenja, s obzirom da je Knut još vrlo mlad i nije seksualno sazrio. Zato su se on i Gianna počeli igrati, a moglo ih se vidjeti i kako trljaju njuške.

Ipak, nakon što je medvjedica vraćena u svoj stari zoološki vrt, Knut ne pokazuje posebne znakove tuge te se nastavlja igrati loptom s posjetiteljima, zbog čega je također omiljen. Uprava berlinskog zoološkog vrta ga je odlučila preseliti u bolje uređen prostor za polarnog medvjeda, u kojem će biti i nešto dalje od posjetitelja.

Fanatični obožavatelji najavljuju da će ostati vjerni Knutu, a neki od njih posjećuju ga svaki dan, pa mu spremaju veliku rođendansku proslavu 5. prosinca, kada će napuniti četiri godine. Naglašavaju da vole sve životinje u Tiergartenu, no Knut je 'jednostavno jako poseban medvjed'.