KAMATE U SIRU

Banka izdaje kredit u kozama

11.11.2010 u 11:30

Bionic
Reading

U Korawanu blizu Alahabada u Indiji uzgajivačica koza Prema otvorila je prvu banku koja umjesto novca prima koze kao štednju i posuđuje ih kao kredit

Uzgajivačica koza Prema iz sela Afrozi u Indiji otvorila je neku vrstu banke koja umjesto novca posuđuje koze. Kako u oblasti Mirzapur gotovo svi muškarci žive od drobljenja kamena te tako uzdržavaju obitelji, uzgoj koza o kojima se brinu žene, zgodan su način dodatne zarade.

Banka daje koze za uzgoj i zauzvrat dobiva po jedno mladunče iz svakog okota. Veterinari svaki tjedan pregledavaju koze koje se nalaze u banci.

Neobična banka počela je s radom prije šest mjeseci, a Preminih klijentica već je više od 40. U slučaju smrti kozu će zamijeniti jednom iz banke ili životinjom na tržištu, ovisno o mogućnostima banke u tom trenutku.

Premina želja je da uzgoj koza postane ravnopravna gospodarska grana i ozbiljan izvor prihoda svakoj obitelji. Projekt je tek počeo, no mnoge žene polako prelaze na uzgoj koza jer dok god kredit u kozama funkcionira, njihovi se proizvodi prodaju na tržištu, a dužnici tako ispunjavaju i ostale financijeske obaveze prema banci.