NA ČELU ČOPORA

Ako volite pse, vjerojatno imate predrasude

20.06.2014 u 11:53

Bionic
Reading

Volite pse? Velika je vjerojatnost da ste dominantni te da gajite predrasude – barem tako tvrdi istraživanje provedeno na 500 Australaca

Provedena istraživanja ukazuju na to kako vlasnici pasa imaju čvršća i konzervativnija stajališta. Nedavno istraživanje na 500 ispitanika gradi dalje na tome i ukazuje da su također skloni predrasudama te nemaju problema s društvenim strukturama i nejednakostima.

Istraživanje o vlasnicima ljubimaca provelo je Sveučilište Melbourne. Vlasnici pasa pokazivali su veću dominantnost nego vlasnici mačaka, a također imaju i jače izraženi natjecateljski duh.


Sve karakteristike otkrivene kod ljubitelja pasa povezane su s lakšim prihvaćanjem društvenih nejednakosti. Profesor psihologije Nick Haslam u svom istraživanju tražio je karakterne osobine povezane s dominantnošću. U oba istraživanja koja će biti objavljena u časopisu Anthrozoos ljubitelji pasa pokazali su sklonost dominaciji i podržavanju nejednakosti u društvu.

Žene koje vole pse ne pokazuju toliko izraženo sklonosti dominantnosti ili podržavanju društvene nejednakosti. Znanstvenici pretpostavljaju da je razlog zašto ljubitelji pasa zapravo naginju takvim ljubimcima jer im mogu uspješno naređivati.

Nedavno istraživanje stručnjaka u području psihologije sa Sveučilišta Ghent u Belgiji te Sveučilišta Brock u Ontariju ukazuje da su dominantni ljudi skloni vjerovanju da su bolji i vrjedniji od životinja pa tako i skloni njihovu iskorištavanju. To se uklapa u odabir ljubimaca s obzirom na to da se psi smatraju odanim životinjama koje se mogu trenirati i kojima se lako može manipulirati za razliku od mačaka koje su samostalne i nestalne.

Još nije utvrđena točna korelacija između istraživanja Sveučilišta Caroll u Wisconsinu čiji su rezultati pokazali da vlasnici mačaka bolje prolaze na testu inteligencije nego vlasnici pasa, dok je istraživanje časopisa Time pokazalo da su ljubitelji mačaka većinom liberali.