SRETNI, A NESRETNI

10 najnevjerojatnijih priča loto milijunaša

07.06.2009 u 07:00

Bionic
Reading

Hoće li sretnik koji pogodi sedmicu i osvoji najveći dobitak u povijesti Hrvatske lutrije pametno rasporediti i uložiti novac, treba vidjeti. Mnogi primjeri govore suprotno i dokazuju da su ljudi skloni polakomiti se kad im u ruke dospiju nenadani milijuni. A da je sve igra na sreću, dokazuju i primjeri onih koji su uplatili listić slučajno, ili zbog ženinog zanovijetanja, ili zbog sna. Na svijetu zbilja svega ima

Milijunaši koji su iznos odlučili podijeliti sa šefom
U ožujku ove godine zaposlenici male firme za popravak motora u Accringtonu u Engleskoj odlučili su si osigurati budućnost, no ne ulaganjem u dionice ili nekretnine, već tako što su iznos od 33,2 milijuna kuna, osvojen na lotu, podijelili sa šefom i pomogli mu u najgorem razdoblju financijske krize. Njihov je potez iznenadio javnost, ali zaposlenici su nakon toga na posao došli s velikim osmijehom.

Loto Lothar

Jedan od najpoznatijih i medijski najeksponiranijih primjera propalog loto milijunaša je Nijemac Lothar Kuzydlowski koji je 1994. godine osvojio tadašnjih četiri milijuna maraka. Lothar se u tom trenutku odlučio prepustiti uživanciji, ostavio je ženu, kupio Lamborghini i otišao na Mallorcu. Ondje je uspio potrošiti novac na žene, skupe automobile, trke konja, alkohol i tulumarenje. Umro je sam nakon četiri godine od posljedica prekomjernog uživanja alkohola, a njegova žena nije uspjela dobiti ni novčića.

Donna Campbell s odvjetnikom
Milijunaš na Googleu
Donna Campbell je 2007. godine primijetila da joj se muž čudno ponaša. Inzistirao je da televizija bude ugašena i isključio je telefonske linije. Sumnjičava je žena odlučila proguglati suprugovo ime i otkrila da od nje skriva 600.000 dolara, koliki je bio njegov udio u ukupnom dobitku od deset milijuna na floridskoj lutriji. Arnim se prestao pojavljivati na poslu, a kad ga je žena odlučila tužiti, on je naprosto nestao. Sud u Miamiju je prošle godine odbacio Donnin zahtjev za polovicu novca sugerirajući joj da spor riješi negdje drugdje, primjerice na sudu za razvode.

Milijunaš zbog ženinog zanovijetanja
Dok neke žena pojma nemaju što im muževi u slobodno vrijeme rade i kolike svote skrivaju na računu, druge su vrlo aktivne u bračnom životu. Jedan je Novozelanđanin u prosincu prošle godine dignuo 4,2 milijuna dolara uplativši listić za loto dvije minute prije zatvaranja, i to samo zato što ga je žena tjedan dana maltretirala i tjerala da to napravi. No, priči nije kraj. Muškarac je posve zaboravio na loto do sljedeće nedjelje, kad ga je žena poslala da kupi kobasice za ručak. U dućanu je shvatio da nema dovoljno novaca, pa se sjetio provjeriti listić koji je nosio u džepu. Premda se kući vratio bez ručka, žena se navodno srušila od sreće.

Bedak s dva ista listića
Derek Ladner možda ima problema s memorijom, ali sa srećom sigurno nema. Naime, 2007. godine je sa ženom uplatio dobitnu kombinaciju i, od ukupnog gotovo četiri milijuna dolara, osvojili su zbog više dobitnika oko 800.000 dolara. Gotovo tjedan dana kasnije zaboravni se Derek sjetio da je listić s istim brojevima uplatio i sam koji dan ranije. Tako je sretni par, umjesto petine dobitka, u džep spremio preko milijun dolara.

Vidovnjakinja s dva ista listića
Koliko je Derek zaboravan, toliko 86-godišnja Mary Wollens iz Toronta nije. Ona je, naime, uplatila kombinaciju brojeva koju je potom par dana kasnije sanjala. Shvativši to kao znak, a ne recimo kao prisjećanje učinjenog na javi, Mary je ponovno kupila listić i uplatila opet iste brojeve. Neki bi rekli da je luda, ali Mary je postala bogatija za 16 milijuna dolara. Ukupni je dobitak bio 24 milijuna, od čega je ona dobila dvije trećine, budući da je uplatila dva ista listića.

Iz dokumentarca o Michaelu Carrollu
Kad klinac osvoji veliku lovu
Michael Carroll je sa 19 godina u rodnom Swaffhamu u Engleskoj radio kao smetlar. Upravo mu se tada, 2002. godine, osmjehnula sreća i Michael je osvojio nešto malo manje od deset milijuna funti, odnosno oko 80 milijuna kuna. Tinejdžer je odmah kupio četiri kuće, ljetnikovac u Španjolskoj, dva BMW-a, Mercedes i uložio, što bi drugo, u nogometni klub. Osim što ima kolekciju zlatnih lanaca na kojoj bi mu i svaki pravi reper zavidio, stotine je tisuća potrošio na drogu. Odonda je nekoliko puta bio u zatvoru, pa je, premda pokušava održati svoj stil života na visokoj nozi, Michael danas na rubu bankrota, zahvaljujući drogi, tulumima, skupim autima i nakitu.

Kako u džep, tako iz džepa
Za Janitu Lee će svatko reći da je dobra žena. Osim možda prema sebi. Ona je, naime, 1993. godine na državnoj lutriji u Missouriju osvojila 18 milijuna dolara. No umjesto da barem dio uloži u svoj život, sav je novac razdijelila obrazovnim ustanovama, političkim kampanjama i takozvanim društvenokorisnim udrugama. Lakovjernu su Janitu tako dobro obradili da je osam godina kasnije objavila bankrot i danas živi u prikolici, a na računu joj je od golemog dobitka ostalo samo 700 dolara.

Frano Selak u svom domu u Petrinji
Nepoderivi Frano
Naš najpoznatiji milijunaš Frano Selak, koji je prije sedam godina od Hrvatske lutrije dobio sedam milijuna kuna, danas živi u minusu. Doduše, ima kuću, automobil i apartman na moru, ali smatra da ga je taj dobitak upropastio. Frano kaže da su novac dobili oni koji ga ne zaslužuju i prave prijatelje može nabrojati na prste jedne ruke. No svoju sretnu kombinaciju igra i dalje, pa mu se sreća možda još koji put osmjehne.

Nije sve tako crno

Da novac ne kvari baš sve ljude, dokazuje iznimka zvana Brad Duke. 34-godišnji menadžer iz Idaha osvojio je nevjerojatnih 85 milijuna dolara 1995. godine. No nije poludio tulumareći niti je dijelio novac izgubljenim i nađenim prijateljima, nije kupio vilu i sportski automobil, a nije ni postao ovisan o alkoholu i drogama. Prvo je odveo svojih 17 prijatelja na duži odmor na Tahiti, što ga je koštalo 63.000 dolara, otplatio je stambeni kredit od 125.000 dolara i studentski kredit od 18.000. Kupio je polovni auto, radi svoj posao, a o ostatku novca su se pobrinuli financijski stručnjaci i Brad danas na računu ima dvostruko više od onoga što je uložio.