OD OČIJU DO PISAMA

10 najluđih stvari koje je izbacilo more

24.08.2014 u 08:00

Bionic
Reading

Nepredvidive morske struje ponekad nas zbilja iznenade svime što donesu na obalu. Na našoj obali je najčešće smeće u pitanju, no na plažama koje izlaze na otvoreno more i oceane, doista se svašta može naći - od nadgrobnih spomenika do ljubavnih pisama iz Drugog svjetskog rata

Na tisuće cipela i tenisica

Otok Terschelling na sjeveru Nizozemske zahvaljujući morskim strujama idealan je mamac za smeće koje more izbacuje. Nakon što je 2006. s teretnog broda koji je prolazio tim vodama ispalo nekoliko kontejnera prepunih robe, na plaži je osvanulo na tisuće cipela i tenisica. Lokalno stanovništvo pohrlilo je potražiti parove i obnoviti obuću.

Ljubavna pisma iz Drugog svjetskog rata

Mali komadi povijesti isplivali su na obalu New Jerseyja nedugo nakon što je uragan Sandy opustošio američku obalu. Pronađena pisma napisala je Dorothy Fallon svom budućem suprugu Lynnu Farhamu između 1942. i 1948. godine.

Golema očna jabučica

Muškarac s Floride pronašao je očnu jabučicu veličine loptice za bejzbol pa zaigrao s njom nogomet na plaži Pompano prije nego što ju je pospremio u svoj frižider. Na koncu je otkriveno da je očna jabučica pripadala sabljarki.

Nadgrobni spomenici

Na jednu od plaža u San Franciscu prije dvije godine isplivalo je nekoliko nadgrobnih spomenika. Golemi granitni kameni kasnije su ‘reciklirani’ i iskorišteni kao građevni materijal za zgradu blizu plaže.Sto godina star viski

Nakon što se brod Stuart nasukao 1904. godine na poluotoku Llyn na sjeveru Walesa, iz njega je ispalo na stotine boca viskija. Lokalno stanovništvo iskoristilo je priliku, no i stotinu godinu kasnije boce viskija se i dalje pronalaze.

Glava krokodila

Dekapitirana glava očito velikog krokodila isplivala je na obalama Južne Afrike prošle godine. Fotografije su postale viralni hit, no nikad nije pronađeno objašnjenje niti je otkriveno odakle je i zašto doplivala krokodilska glava.

Kokain u vrijednosti 70 milijuna dolara

Ako pitate policiju, na plažama se nerijetko daju pronaći razne količine droge, no zapljena u Japanu vjerojatno je najveća zabilježena. Šest velikih pakiranja, od kojih je svaki sadržavao po 78 kilograma kokaina, isplivalo je na plaži kraj Tokija. Ponosni vlasnik nije se javio.

Stotine raža

Znanstvenici ni u slučaju sirotih raža kojih je na stotine isplivalo i uginulo u Gazi 2013, nisu pronašli nikakvo suvislo objašnjenje. Iz nekog razloga lokalni su ribari bili oduševljeni.

E.T.

Model popularnog filmskog vanzemaljca E.T.-ja u ‘prirodnoj’ veličini otkriven je kod britanskog Old Portsmoutha. Vrlo brzo je pronađena i vlasnica - 76-godišnja Margaret Wells kojoj je lutka bila i ukradena, a kako je završila u moru, nitko ne zna.

Motor Harley-Davidson

Lokalno stanovništvo je na plaži na otoku Graham na zapadu Kanade pronašlo motor Harley-Davidson u velikom bijelom kontejneru kojeg je očito donijelo more. Kako se kasnije ispostavilo, motor je pripadao Japancu Ikuu Yokoyami, a završio je čak 6.500 kilometara dalje od kuće nakon tsunamija koji je u ožujku 2011. pogodio Japan. Harley je u moru proveo oko godinu dana. Zahvaljujući snažnim strujama kontejner nije potonuo, nego je isplivao u Kanadi, a motor, u nešto lošijem i zahrđalom stanju, vlasnik nije htio natrag, već ga je poklonio muzeju kao sjećanje na 15.000 ljudi stradalih u tsunamiju.