OD GOLUBOVA DO MRTVACA

10 najbizarnijih švercanih predmeta

18.08.2013 u 12:04

Bionic
Reading

Carinu općenito, a posebno onu u zračnim lukama, najčešće doživljavamo kao pretjeranu kontrolu, no ne biste vjerovali što sve ljudi pokušavaju prenijeti u drugu zemlju. Šverca se sve - od droge preko životinja pa sve do mrtvih tijela, a metode su još bizarnije od samih švercanih predmeta

Ruž za usne ili oružje?

Prošle godine policija na carinskoj kontroli zračne luke u Burlintonu, u Vermontu, pregledala je ženu zbog sumnjivog ruža za usne. Premda je doista teško predočiti si kako to izgleda ‘sumnjivi ruž za usne’, policija nije bila u krivu. Ruž je zapravo bio pištolj za omamljivanje, odnosno snažan elektrošoker naprosto dizajniran da izgleda benigno. Online se takve spravice mogu kupiti za 25 dolara pa gospođa uhvaćena na djelu nije puno izgubila.

Glava tuljana. Stvarno?!?

Profesor biologije također je zapeo na aerodromskom osiguranju nakon što su ga 2004. zaustavili i pronašli odrubljenu glavu tuljana koju je nosio u ručnoj prtljagi. Branio se tvrdnjom da je mrtvog tuljana našao na obali za vrijeme odmora i da je glavu uzeo u edukativne svrhe za svoje školske satove. Premda to sve skupa ipak nije savršeno legalno, profesora su ipak pustili u avion, ali bez tuljanove glave.

Previše je to čokolade...

Prije četiri godine agenti su u zračnoj luci John F. Kennedy u New Yorku zaustavili Ednyja Barzu zbog velike količine čokoladnih pločica u prtljagi. Pomnijom pretragom otkriveno je da se zapravo radilo o vrlo velikoj količini heroina skrivenoj u realističnim čokoladicama. Slatkiš je zapravo bio 400.000 dolara vrijedna droga.

Mljac?!?


Egzotične grickalice

Krajem veljače ove godine na aerodromu Gatwick u Velikoj Britaniji carinici su pronašli na tisuće osušenih gusjenica u koferu muškarca koji je doputovao iz Burkine Faso. Sve skupa, u četiri komada prtljage imao je 90 kilograma gusjenica. Premda se branio da je to samo za njegovu upotrebu, Velika Britanija ima strog zakon oko uvoženja osušenih insekata pa se gospodin u avionu morao zadovoljiti grickanjem čipsa.

Slijepi putnik s krilcima

Carinici na aerodromu Newark u New Jerseyju su 2009. godine otkrili neobičnog slijepog putnika - jednu vrstu stjenice koja se skrivala u gomili majčine dušice. Ministarstvo poljoprivrede ustvrdilo je da ta vrsta napasti nikad nije zabilježena na američkom tlu. Postojala je i opasnost od bolesti biljaka koju ta stjenica prenosi, što je moglo uzrokovati velike financijske gubitke američkog gospodarstva. Premda nije navedeno kako su se riješili stjenice, pretpostavljamo da su bili brzi i učinkoviti.


Živi šešir

Prije 11 godina 17-godišnjakinja koja je doletjela iz Dubaija, izdvojena je iz gomile na aerodromu u Manchesteru zbog upadljive marame na glavi. Ispostavilo se da ondje nosi rijetku vrstu kameleona kojeg je kupila na tržnici u Dubaiju. U početku su putnici mislili da se radi o plastičnoj igrački, no tada je igračka isplazila jezik; 17-godišnjakinja ipak nije do kraja realizirala svoju ideju o egzotičnom kućnom ljubimcu.

Golubovi kao tajice

Dubai je očito meka za kupovinu životinja jer je 2009. godine Australac na povratku iz Ujedinjenih Arapskih Emirata zaustavljen zbog pokušaja švercanja dvaju živih golubova. Spakirao ih je u papirnati paket i ugurao u čarape, ispod hlača. U Australiji se za šverc životinja, osim visoke novčane kazne, može dobiti i do 16 godina zatvora.

Opasna četka za kosu

Da nije sve onako kako se čini, dokazuje i primjer s aerodroma u Virginiji gdje je skener carinicima otkrio sumnjivu četku za kosu u torbi jedne putnice. Pomnijim pregledom ispostavilo se da to nije obična četka, već u sebi ima skriveni nož. Žena je mirno predala četku, puštena je na slobodu i ukrcala se u avion.

Ne tako obične figurice...


Ukrasne mačke vrijedne 9 milijuna dolara

U siječnju 2011. godine u zračnu luku JFK u New Yorku stigla je pošiljka ukrasnih mačkica iz Tajlanda. Na paketu je pisalo ‘plastični primjerci’, a odredište im je bila adresa u New Yorku, bez adrese pošiljatelja. Sumnjičavi agenti dobro su ispregledali pošljiku i u slatkim mačkicama pronašli 9 milijuna dolara vrijedan čisti opijum.

Gospodin pokojni

Droga, oružje, rijetke biljke i životinje, sve su to stvari koje se nerijetko pokušavaju švercati. No sljedeći je primjer bez sumnje zaslužio biti broj jedan.

Curt Will Jarant, 91-godišnjak prikovan za invalidska kolica i obolio od Alzheimera, putovao je 2010. iz Berlina u Manchester sa suprugom i kćeri. Nosio je i velike sunčane naočale zbog infekcije oka. Dok ih je zaposlenica aerodroma čekirala, osiguranje je primijetilo da se gospodin lagano nagnuo u svojim kolicima. No, supruga je tvrdila da je Curt dobro i da uvijek tako spava. Osiguranje joj nije povjerovalo i, naravno, utvrdilo da je gospodin Jarant već neko vrijeme pokojni. Naime, obitelj je skovala ovaj briljantni plan švercanja preminulog oca i muža da izbjegne plaćanje dodatnih troškova prijevoza mrtvaca.