ZAŠTO SANJAM ČEMPRESE

10 naj jesenskih trauma

19.09.2010 u 10:00

Bionic
Reading

Lijepo je sve to s pečenim kestenima i kuruzom, ali jesen ima svoju mračnu stranu u kojoj se ne bi snašao ni Darth Vader i od koje vas neće izliječiti ni dvije velike mjerice. Tri možda. Kišurine, gacanje po glistama i puževima golačima, početak škole, ispitnih rokova ili posla... zbrojite tu stanje na tekućem i sveopću trulež i eto nas u tipičnoj jesenskoj banani. Egzotičnoj vrsti voća koja kod nas izuzetno uspijeva

Škola, šljaka, faks
Ljudi koji su se iz nekog nehumanog razloga odlučili obrazovati ili si puniti radni staž, jesenske dane dočekuju, naravno, s dobitnom kombinacijom alarma u pola sedam i grintave face. Mokro sivo prohladno jutro malo će kome servirati šus motivacije, pogotovo dok vam u ušima još šume valovi i s nosa vam se ljušti skvarcana koža na kojoj ste do jučer radili razbacani po plažama.

Sveopći potop
Jesensko cijeđenje oblaka nezaobilazna je stavka rujanske i listopadske depre. Još ako vas uz cestu zalije auto ili stanete u lokvu, ljetno će vam raspoloženje biti isprano u roku keks. Nije to sve, čari se nastavljaju po zamagljenim staklima po tramvajima, džonovima koji propuštaju vodu i onim predivnim miomirisom prirode koja sveudilj crkava.

Sveopća trulež
Sve nas to prirodno dovodi do iduće postaje jesenskog križnog puta – trulež, smrad i raspadanje okolnog ekosustava. Osim ako ne tražite gljive po okolnim šumama ili nemate neki fetiš na slinave beskičmenjake, jesen uglavnom bazdi po leševima flore i faune. U gradu to još dobiva dodatni buke vlažnog betona i smoga, što će znati cijeniti svatko tko vam se približi u neposrednu blizinu čupe ili kaputa.

Nova TV shema
Da ne bi sad svu odgovornost za nacionalnu melankoliju prebacili na nedostatak ukusa Majke Prirode, i sami svojski pridonosimo jesenskoj pokislosti i tromosti. Bilo da režemo žile pred novim TV shemama, bilo da vrtimo očne jabučice pred novim rasporedom sati. Malo tko ima dobre ideje nakon nekoliko tjedana na 35 stupnjeva.

Gliste
U jesen tek postaje jasno po čemu se mi to cijelo vrijeme klatimo. Tko jednom nije svojski nagazio na glistu i doživio jezovito hrskanje puževe kućice pod džonom, nema pojma o jesenskim radostima šetnje ili vožnje biciklom. Još kad sve to poprati miomiris žlundravih puzavaca i probavne hrpice koje ostavljaju za sobom, jesen naglo postaje bolesno romantična.

Stanje na tekućem
Možda pljušti kiša, možda bujaju rijeke, možda poplavljuju nasipi i podvožnjaci, ali ipak ima jedna suha stvar u svemu tome. O njoj ponešto znaju vaši bankari. Tekući računi u jesen sve su samo ne tekući. Dobro je to – znati da postoji komadić skorenog dna na koji uvijek možete računati ako ste vješti s negativnim brojevima.

Ne radi grijanje
Svašta pada u jesen – voćke, kiša, padobranci, celzijusi. No kako još uvijek nije zima, ekipa s centralnim grijanjem ipak će morati pričekati ledeno doba prije nego im dofuraju toplu vodu u radijatore. To što vam cvokoću jedinice i dvojke na deset stupnjeva jerbo je naglo pala temperatura, očito spada u stomatološke, a ne toplinske probleme.

Susjeda se obukla
Sljedeći bakzus novog godišnjeg doba zove se višak odjeće. Taman kada ste izbrojali svaku poru na listovima svoje supervruće susjede s trećeg kata i očima joj po 47. put imasirali stopala, ova vas s prvim jesenskim danom dočekuje u nekakvim bakandžama i presvučena s par slojeva krpica. Koji udar na slobodu škicanja.

Papa cugi i pljugi
Manevarski je prostor pušača s dolaskom jeseni okljaštren do bola. Ono što je u proljeće i ljeto izgledalo kao uzvišeni i elegantni hedonizam po otvorenim terasama birceva i restorana, sada postaje neurotično i nedostojanstveno cicanje pljuge po ulici, jer, da, dolaze kiše i hladnoće. Vrijeme kada na šanku više nitko ne razumije tipa s cigaretom.

Zaboravljeni kišobran
Odokativno znamo da od svih izuma ljudske civilizacije homo sapiens najmanje cijeni kišobran. Ne zato što ga tu i tamo sačuva od par kapljica, nego stoga što ljudski bipedi pretežno mrze kišu. Ništa čudno da ga od svih stvari najčešće zaboravljamo - spravu koju ne podnosimo bilo da je moramo nositi, bilo da je zaboravimo. Kako god okreneš, jesen će te počastiti.