POVRATAK OTPISANOG

'SDP je izvukao maksimum': Trebaju li zahvaliti Plenkoviću, Milanoviću ili ipak - Bernardiću?

  • Silvana Srdoč
  • Zadnja izmjena 28.05.2019 13:18
  • Objavljeno 27.05.2019 u 17:56
Bionic
Reading

Kako objasniti trijumf SDP-a, stranke koja se pod reflektorima medija donedavno doslovno raspadala, da bi se preko noći preobrazila u neformalnog pobjednika izbora za Europski parlament? Kome ili čemu sve SDP-ovci trebaju zahvaliti na takvom uspjehu? Je li Davor Bernardić ovime do daljnjeg zacementirao svoju poziciju u stranci? Kako će izborni uspjeh SDP-a utjecati na predsjedničke i parlamentarne izbore? O tome za tportal govori politički analitičar Ivan Rimac

Davor Bernardić još do jučer slovio je kao totalni 'luzer', predsjednik nekoć vodeće hrvatske stranke koju je pod njegovim vodstvom napustio niz saborskih zastupnika, prestrašenih unutarstranačkom stihijom i slabom perspektivom za razvoj političkih karijera. I onda - preokret. SDP se u nedjelju stavio u istu ravan s 'neprikosnovenim' HDZ-om Andreja Plenkovića, također osvojivši četiri mandata, iako uz zaostatak od četiri posto glasova birača. Što se zapravo dogodilo?

'SDP-ova kampanja bila je fokusirana na ono za što se odlučuje i mislim da je taj pošteni pristup donio uspjeh. Naravno, na listi je bilo dovoljno poznatih imena, pogotovo dosadašnjih europarlamentaraca, da privuku glasače i taj magnet vjerojatno je smanjio odljev glasova prema drugim, lijevim opcijama', objašnjava za tportal analitičar Ivan Rimac.

Sigurno je, smatra Rimac, da će izborni uspjeh smanjiti tenzije u SDP-u i navesti na razmišljanje o tome da Bernardić ne mora biti sam po sebi loša opcija kao predsjednik stranke. Sada je jedino pitanje hoće li se SDP posvetiti stvarnom radu kao oporbena stranka ili će se i dalje iscrpljivati u prijeporima unutar vlastitih redova.

'Sigurno je da će ovaj rezultat, kao vrlo pozitivan događaj, dati puno optimizma i vjetra u leđa samom SDP-u. Vidjeli ste i po govoru samog Bernardića u izbornoj noći kako je on na određeni način već naznačio da to predstavlja temelj za moguće daljnje djelovanje i povratak na političku scenu SDP-a kao lidera lijevo orijentiranog političkog bloka', upućuje analitičar, nesklon preuveličavanju jučerašnjeg uspjeha socijaldemokrata.

  • +43
Slavlje u SDP-u Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

'Što se rejtinga tiče, to nije velik pomak SDP-a, koliko je to zapravo velik pad HDZ-a. HDZ je jednostavno zanemario sva upozorenja iz drugih europskih pučkih stranaka da se mora jasnije odrediti protiv ekstremnih, antieuropskih opcija i u svom koketiranju čas s desnim, čas s liberalnim stavovima ostao je na neki način nedosljedan i nedovoljno uvjerljiv', tumači Rimac.

>>> SDP pobijedio u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku! Pogledajte kako se glasalo u vašem gradu

Dodaje da je i 'kiks s Angelom Merkel' pokazao da HDZ zapravo ne zna koja je njegova prava pozicija: 'Angela Merkel došla je u kampanji protiv krajnje desnice koja zagovara nacionalne programe i u korist Europske unije. Od HDZ-a je očekivala podršku takvom stavu, a ne da će ona biti samo instrument u njihovoj nacionalnoj kampanji.'

Je li SDP dovoljno iskoristio situaciju, privlačeći eventualno neke nove birače?

'SDP je u danoj situaciji izvukao maksimum. E sada, ishod ovih izbora nije beznačajan ne samo u marketinškom, nego uopće u političkom smislu, jer SDP sigurno na ovome može graditi promjenu stava javnosti prema svom djelovanju. Isto tako, mnoge stranke koje nisu prešle izborni prag imat će vrlo tešku situaciju da se održe na političkoj sceni i opravdaju svoje postojanje. Tu u prvom redu mislim na Most, ali i na druge opcije koje nisu bile ni blizu izbornog praga – od Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića do Milana Bandića', upozorava Rimac.

europski parlament

Ovo je 12 zastupnika koji su izabrani da u Bruxellesu predstavljaju Hrvatsku

Pogledaj galeriju

Komentirajući mogućnost da izborni uspjeh SDP-a rezultira širokom lijevom frontom na parlamentarnim izborima, analitičar poručuje da to ostaje stvar pregovora. Domeće da su alternativne opcije dobile izvjesnu packu za svoje razmišljanje da mogu same i da su, štoviše, same sebi dovoljne, a pregovaračka pozicija SDP-a kao noseće stranke bit će znatno jača jer su mnogi sada shvatili da nije tako jednostavno dobiti glasove na nacionalnim izborima.

  • +14
Zoran Milanović Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Rimac ne smatra da je podrška Zorana Milanovića u posljednjim danima kampanje u značajnoj mjeri utjecala na uspjeh SDP-a.

'Mislim da to nije bitno utjecalo. On će, ako se kandidira na predsjedničkim izborima, imati sasvim drugu priču i sasvim druge protukandidate. U ovom trenutku to sigurno nije moglo bitnije utjecati na položaj SDP-a, pogotovo s ovako velikom isključenošću Milanovića iz aktualnog političkog života', uvjeren je Rimac.

>>> Bernardić: Dobro je da je Milanović dao podršku listi SDP-a

Može li se, po njegovu sudu, govoriti o 'pomirenju' Bernardića i Milanovića?

'To ćemo tek vidjeti. Ovo je dobar znak za SDP i ako oni nastave s takvim elanom, kakav je bio u izbornoj noći, to će biti vrlo povoljno. Već to što je predsjednik SDP-a odustao od strategije potpunog diktiranja u kadrovskoj politici pomak je naprijed i mislim da je i on na neki način dobio zrelu poruku da u politici nema poteza koji bi se mogli tako jednostavno izvesti, a da glasači to ne primijete. Dakle, i Andrej Plenković i Davor Bernardić dobili su jasnu poruku glasača: prvi da nametanjem manje-više nepoznatih kandidata nije uspio uvjeriti svoje glasačko tijelo da ih podrže, a drugi da je pomirljivim formiranjem liste i s onima za koje je do jučer smatrao da nisu njegovi pobornici ustvari polučio uspjeh', sumira Rimac.

  • +29
Atmosfera u stožeru SDP-a Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Slaže li se on da su europski izbori pokazali kako ne stoje priče o odumiranju SDP-ovog biračkog tijela i da se Bernardić iz krajnjeg gubitnika pretvorio u izbornog pobjednika?

'Treba pratiti što se događa na europskom nivou, iako vrlo rijetko u kampanji uopće spominjemo europske teme. Pokazalo se da desni centar teško može zaustaviti velik rast krajnje desnice u Europi i da je taj rast manje-više zaustavljen u situacijama rasta socijaldemokrata i zelenih, a ne umjerenog desnog centra', napominje Rimac.

Što se tiče Bernardića, on je iskoristio izbornu noć, kada je imao svu pažnju medija i javnosti, da održi motivacijski govor koji je više bio poruka njegovim glasačima i članstvu SDP-a nego bilo kome drugom. Ipak, 'trenutak je to u kojem SDP može preokrenuti tijek svoje podrške i djelovanja, naravno ako su spremni za takav postupak', poručuje Rimac.

Može li se govoriti o svojevrsnom Bernardićevu 'trećesiječanjskom' trenutku?

'Ne, naravno. SDP mora ući u razgovore s drugim opcijama na lijevom krilu i shvatiti da ujedinjeni imaju više šanse na izborima. Naravno, nacionalni izbori su po izbornim jedinicama, što je sasvim drugačija strategija i tu treba vrlo pažljivo vagati. Važno je to što su male stranke naučile važnu lekciju - da unutar medijskog prostora teško mogu voditi svoju kampanju mimo HDZ-a koji u velikoj mjeri, što kroz djelovanje Vlade, što kroz različite druge informacije koje ulaze u medijski prostor, može potpuno zagušiti taj prostor, tako da se nove opcije nemaju kad i kako predstaviti, osim slučajnim uzletima poput onoga Mislava Kolakušića, koji je ispipavao kojim izjavama može nekako doći u žižu javnosti', rezonira Rimac.

(NE)UVJERLJIVI KANDIDATI

Koga su birači nagradili, a koga kaznili

Komentirajući težinu uloge poznatih lica na izbornim listama, analitičar ističe da se po preferencijskim glasovima vidi kako su europarlamentarci poput Biljane Borzan i Ruže Tomašić bili ključni element.

'Glasači su praktički kaznili sve one koji su išli s listama bez dovoljno uvjerljivosti u osobnom karakteru kandidata i one s političarima koji su već izrazili poziciju da neće ići u Europski parlament', kaže Rimac, dodajući i da je Mislav Kolakušić, davanjem ostavke na sudačku funkciju, jasno poručio da će biti europarlamentarac.

'Taj je stav pošten prema glasačima koji su jedva izborili situaciju da imaju preferencijske glasove, što je sigurno nešto što je dalo autentičnost kampanjama i Ruže Tomašić i Kolakušića. Naravno, u takvim segmentima nije bilo prostora za puno alternativnih izbora, tako da je Ruža Tomašić odnijela glasove i Marijani Petir u ideološkom smislu, pa je Petir ostala praktički samo u svojoj matičnoj županiji. Jednako tako, Kolakušić je vjerojatno odnio glasove START-u i još nekim novim opcijama na političkoj sceni', zaključuje Rimac.