predstavili program

Pupovac: O pitanju položaja Srba u Hrvatskoj ovisi europska priroda zemlje

  • I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 26.04.2019 13:50
  • Objavljeno 26.04.2019 u 13:50
Bionic
Reading

Prvi na listi Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) za europarlamentarne izbore Milorad Pupovac u petak je na predstavljanju izbornog programa ustvrdio da je pitanje položaja Srba u Hrvatskoj pitanje o kojemu ovisi europska priroda Hrvatske

Zajedno sa SDSS-ovim kandidatima za zastupnike u Europskom parlamentu (EP), Pupovac je predstavio izborni program istaknuvši da je SDSS jedina parlamentarna manjinska stranka na prostoru Hrvatske koja sudjeluje na ovim izborima.

Navodeći da se u javnosti postavljaju pitanja o tome što manjinska srpska stranka želi postići na EU izborima, Pupovac je poručio da to pitanje zavrjeđuju mnoge od 33 stranke na listi, ali ne i SDSS.

"Krenuli smo sa izbornim sloganom 'Znate li kako je biti Srbin u Hrvatskoj'. To je pitanje koje mnogi sebi ne postavljaju, za koje mnogi misli da ne zavrjeđuje nikakvu pažnju, pitanje o kojem ovisi opseg sloboda i normalnosti u Hrvatskoj te europska priroda Hrvatske", kazao je Pupovac.

SDSS želi doprinijeti tome da ni Europa niti Hrvatska ne stradaju od ultranacionalizma i ultraklerikizma i politika koje ovoga trenutka sebe nude kao izlaz za Europu i spas za Hrvatsku. "Želimo Hrvatsku uzdignute glave, želimo Europu uzdignute glave i želimo Srbe u Hrvatskoj uzdignute glave. To je naš program", naglasio je Pupovac.

SDSS se nada donacijama prikupiti 500.000 kuna

Osvrnuo se i na pokušaje ugrožavanja prava Srba u Hrvatskoj kazavši da je cilj SDSS-a boriti se protiv takvih nastojanja te stati u obrani prava manjina u Hrvatskoj, ali i u svim zemljama EU-a.

Upitan o načinu financiranja predizborne kampanje, Pupovac je kazao da će SDSS uskoro započeti proces prikupljanja donacija u kojem se nadaju prikupiti 500.000 kuna.

Drugi na kandidacijskoj listi, profesor na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti Dejan Jović rekao je da se od dosadašnjih hrvatskih zastupnika u EP-u nije moglo čuti da su zabrinuti za prava manjina u Hrvatskoj.

Smatra kako nije moguće biti Europljaninom samo u Bruxellesu ili Strasbourgu i tamo se zalagati za jednaki položaj malih zemalja EU-a prema velikima.

"Mislimo da je ta politika vjerodostojna samo onda kada se isti princip poštuje i kod kuće, kada i unutar Hrvatske ima sve više, a ne sve manje prostora za afirmaciju nacionalne kulture, identiteta i prava manjinskih zajednica koja im pripadaju", rekao je Jović.