Tiskaju ih tri milijuna

Pogledajte kako izgleda glasački listić za europske izbore i kako ispravno glasati

  • Autor: Maja Šurina
  • Zadnja izmjena 09.05.2019 16:17
  • Objavljeno 09.05.2019 u 15:57

Ilustracija

Izvor: Profimedia / tportal.hr / Autor: Neven Bučević

Čak tri milijuna glasačkih listića na kojima će građani 26. svibnja zaokružiti svoj izbor krenulo je ovih dana u tiskanje. Iako su u Državnom izbornom povjerenstvu ranije predlagali izmjene izgleda glasačkog listića, on i dalje izgleda poput 'plahte'

Dimenzija 64 puta 43 centimetra, glasački listić za izbore za Europski parlament sadrži čak 33 liste i svih 396 kandidata s tih lista. Svaka lista ima imena 12 kandidata, a tolika je i brojka zastupnika koje bi Hrvatska trebala poslati u EP.

Iako će biti izabrano 12 zastupnika, u Europski parlament će ih u prvom valu otići samo 11. Naime, zbog odgode Brexita u Europskom parlamentu sjedit će i britanski eurozastupnici, dok će iz Hrvatske te još 13 država članica jedan ili više zastupnika biti na svojevrsnom čekanju. Kada Brexit bude zaključen te Ujedinjeno Kraljevstvo i službeno izađe iz Europske unije, svaka od država članica poslat će u Bruxelles i te preostale zastupnike, pa i Hrvatska svog 12.

Iako je Državno izborno povjerenstvo dalo tiskati tri milijuna glasačkih listića, još nije poznato koliko će birača imati i pravo glasa. Naime, Ministarstvo uprave objavljuje popis birača nakon što se zatvori registar birača, što će se dogoditi deset dana prije dana održavanja izbora, odnosno oko 16. svibnja.

Glasački listić za izbore za Europski parlament 2019.

Glasački listić za izbore za Europski parlament 2019.

Izvor: tportal.hr / Autor: Maja Šurina

No tri milijuna glasačkih listića trebalo bi biti dovoljno ako se u obzir uzme i slab odaziv s prošlih europskih izbora iz 2014. Tada je Hrvatska na ljestvici od 28 država članica zauzela 24. mjesto prema odazivu. Od ukupno 3.767.343 upisanih birača, tada je glasalo njih 950.980, odnosno 25,24 posto.

Kako glasati na izborima za Europski parlament?

Na europskim izborima se, kao i na parlamentarnim, može primijeniti i preferencijalni izbor. Glasa se tako, a takva uputa stoji i na samom glasačkom listiću, da se izabere samo jednu kandidacijsku listu navedenu na glasačkom listiću.

Birač glasa tako da zaokruži redni broj ispred naziva samo jedne kandidacijske liste.

ČAK 33 liste

Virtualni glasački listić: Ovo su svi kandidati koji žele vaš glas i mjesto u Europskom parlamentu

Pogledaj galeriju
34

Želi li birač jednom kandidatu s kandidacijske liste za koju je glasao dati prednost pred ostalim kandidatima na toj kandidacijskoj listi, zaokružuje i redni broj ispred imena i prezimena samo jednog kandidata kojemu daje prednost (preferirani glas).

Kada su listići važeći?

U Državnom izbornom povjerenstvu izdali su i upute biračkim odborima u kojim slučajevima će proglašavati listiće važećima.

Listići će biti važeći ako birač zaokruži samo broj ispred imena kandidacijske liste te ako zaokruži i broj ispred kandidacijske liste te broj ispred imena i prezimena pojedinog kandidata s te liste.

Tako, primjerice, ako birač zaokruži redni broj ispred pojedine liste te više od jednog kandidata s te liste, glasovi će se pribrojiti listi, no ne i zaokruženim kandidatima. Ako birač zaokruži samo redni broj ispred imena kandidata, glas će biti pribrojan i toj listi i kandidatu.

Ostale primjere kada će se glasovi i kako priznavati, pogledajte u GALERIJI.

  • +6
  • +3

Važeći glasački listići za europske izbore

Izvor: Profimedia / tportal.hr / Autor: Neven Bučević

Kada su listići nevažeći?

Nevažeći listić je onaj koji nije ispunjen, odnosno na njemu nije zaokruženo ništa ili je prekrižen.

Jednako tako, nevažećim listićem će se smatrati onaj koji je popunjen tako da se na njemu ne može sa sigurnošću utvrditi volja birača i okolnost za koju je listu, odnosno kandidata glasao. Nevažećim listićima pribrojit će se i oni na kojima je glasač zaokružio dvije ili više kandidacijskih lista te onaj na kojemu su zaokružena dva ili više imena kandidata s različitih lista, a da pritom nije zaokružena nijedna lista.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!