prestižna nagrada

Marijani Petir EU Oskar: Mladi poljoprivrednici su mi inspiracija, a seoske žene istinske su lokalne heroine

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 21.03.2019 12:20
  • Objavljeno 21.03.2019 u 11:55

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Tportal

Hrvatska eurozastupnica Marijana Petir dobila je europskog Oskara za poljoprivredu i posvetila ga hrvatskim poljoprivrednicima

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir (EPP) dobitnica je ovogodišnjeg EU Oskara u kategoriji poljoprivreda, ruralni razvoj i ribarstvo. Prestižna nagrada koju dodjeljuje The Parliament Magazine uručena joj je u briselskom Concert Nobleu.

'S velikom čašću i zahvalnošću primam ovu nagradu koja predstavlja krunu moga petogodišnjeg rada u Odboru za poljoprivredu i ruralni razvoj. Ovu nagradu posvećujem hrvatskim poljoprivrednicima - mladim poljoprivrednicima i poljoprivrednicama koji su za mene inspiracija zbog kreativnosti i inovativnosti koju unose u poljoprivredu; seoskim ženama koje su istinske lokalne heroine jer brinu i o obitelji i poljoprivrednom gospodarstvu; poljoprivrednicima svih generacija koji se svakodnevno bore da svoje OPG-e i naš ruralni prostor održe živima', rekla je zastupnica Petir.

Kao sudionica pregovaračkog procesa i izvjestiteljica za mišljenje odbora AGRI o Direktivi o promociji obnovljivih izvora energije (RED2), Petir je, kako su priopćili iz ureda ove hrvatske europarlamentarke, uspjela obraniti interese europskih poljoprivrednika i europskog šumarskog sektora osiguravajući poljoprivrednom sektoru da doprinese ostvarivanju ciljeva europske politike u području energetike i klime. Nakon dvije godine intenzivnih pregovora izborila je da se prvi put u jednom od europskih propisa izrijekom daje mogućnost izuzeća Hrvatskoj da svoju referentnu razinu za šume izračuna uzimajući u obzir okupaciju dijela njezina teritorija u razdoblju od 1991. do 1998. godine te učinke rata i njegovih posljedica na praksu gospodarenja šumama na njezinu teritoriju.

Petir, napominju, ulaže znatne napore kako bi se mladi zadržali u ruralnim prostorima te kako bi im se poljoprivreda učinila zanimljivom djelatnošću, a istovremeno je ambasadorica natječaja Europske pučke stranke za izbor najboljeg mladog poljoprivrednika za Hrvatsku. U radu parlamentarnog Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj posvetila se jednako svim sektorima poljoprivrede - od ratarstva i stočarstva, preko pčelarstva, do proizvodnje voća i povrća te vinarstva i vinogradarstva.

Za europskog Oskara Petir su nominirali u Europsko udruženje državnih šuma (EUSTAFOR) na prijedlog Hrvatskog drvnog klastera te udruga Uzorne hrvatske seoske žene.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!