Možemo!, nova ljevica i orah

Koalicija lijevih stranaka očekuje jedan mandat u Europskom parlamentu i ima zanimljiv model kako će ga iskoristiti

  • Ivana Ivandić
  • Zadnja izmjena 28.03.2019 13:15
  • Objavljeno 28.03.2019 u 13:15
Bionic
Reading

U srijedu ispred Nacionalne sveučilišne knjižnice održana je konferencija za medije stranaka Možemo!, Nove Ljevice i ORaHA-a, ali nije predstavljena koalicija kako je najavljeno već su predstavnici iznijeli samo teme za koje će se zalagati u mandatu

'Želimo omogućiti politike koje će omogućiti smanjenje regionalne nejednakosti koje smo mi u Hrvatskoj itekako svjesni. Kao i razlike onih koji su najbogatiji i onih koji su najsiromašniji jer se zapravo na njihovim leđima odražava teret cijelog takvog demografskog sustava. Zatim omogućiti regulaciju financijskog tržišta na razini Europske unije i redizajn monetarne unije kakvu sada imamo na način da mi koji živimo na periferiji Europe možemo upravljati svojim razvojem te isto tako da višak vrijednosti koje naše ekonomije stvaraju ostaju u našim zemljama, a ne da seli u porezne oaze', objasnila je naglaske koalicije predstavnica novonastale političke stranke Možemo! Sandra Benčić.

Predsjednik Nove ljevice Dragan Markovina dodao je kako će se zalagati i protiv daljnjih neoliberalnih politika, za jednakost svih građana, za obranu antifaštičkih vrijednosti u Europi protiv nacionalizma i revizionizma i 'sveg onog što vidimo posljednjih godina', za ljudska prava i protiv zatvaranja granica i politike bodljikave žice 'koja nas sve više okružuje u okolnim državama'.

'Tijekom ove kampanje ćemo dati naglasak na više značajnih tema, a ja ću izvodjiti dvije zelene teme. Naš naglasak će biti na zelenoj industrijalizaciji i zagovaranju sustava zelene javne nabave, a druga bitna tema je energetska tranzicija s fosilnih goriva na obnovljive izvore energije. Uvjereni smo da je sada vrijeme kada treba reagirati i zaustaviti klimatske promjene ili barem usporiti. To se vidi kao značajna tema diljem europe, mladi su to prepoznali kao bitno pitanje, isto tako i mi', istaknuo je predsjednik stranke ORaH Zorislav Antun Petrović te dodao kako smatra da je ovo početak jedne dugoročne suradnje 'u kojoj ćemo nastupati zajdeno kao kolicija zelene ljevice, nastojati mijenjjti ne samo Europu već i Hrvatsku.

  • +7
Konferencija za medije koalicije za izlazak na europske izbore: Možemo! Izvor: Pixsell / Autor: Sandra Simunovic/PIXSELL

Stranke su uvjerene kako se radi o jednoj novoj političkoj opciji koja ima znanje, ljude i program, što će predstaviti u subotu, 30.ožujka, u Novinarskom domu u 11 sati. Naveli su kako očekuju jedan mandat te da su se dogovorili kako će taj mandat koristiti sve tri stranke. Riječ je o modelu rotacije, a iz svake stranke će na listi biti po četiri kandidata i kandidatkinja.