izrečene kazne

Zbog ustaške koračnice uvjetno osuđena još trojica navijača

25.10.2023 u 15:14

Bionic
Reading

Trojica Dinamovih navijača iz osmeročlane skupine uhićenih zbog pjevanja ustaške koračnice nepravomoćno su u srijedu na sudu u Ivanić-Gradu osuđena na 60 dana zatvora s rokom kušnje od godinu dana, a izrečene su im i zaštitne mjere jednogodišnje zabrane odlaska na stadione

Kako se doznaje na ivanićgradskoj Stalnoj službi Općinskog suda u Velikoj Gorici, trojici Bad Blue Boysa izrečena je zaštitna mjera jednogodišnje zabrane odlaska na utakmice Dinama i hrvatske nogometne reprezentacije u trajanju od jedne godine.

Govoreći o izrečenim kaznama, branitelj jednog od nepravomoćno osuđenih navijača Hrvoje Lukavec je rekao da su kazne očekivane, ali je istaknuo da bi u duhu Deklaracije Vijeća Europe trebalo sve zločinačke režime adekvatno obilježiti kvalitetnim zakonom i na taj način omogućiti policiji i pravosuđu da postupaju pravedno i pravično prema svim počiniteljima prekršaja i kaznenih djela.

Odvjetnik: Nema kvalitetnog zakonodavstva koje točno propisuje kažnjive radnje

Lukavec je podsjetio da je Ustavni sud ranije zauzeo stav prema ustaškim povicima u slučaju nekadašnjeg nogometnog reprezentativca Josipa Šimunića, ali da i dalje nema kvalitetnog zakonodavstva koje točno propisuje koje su radnje kažnjive.

''Nema osude četničke kokarde, ne zna se koji je dio NDH prihvatljiv, a koji nije i to stvara u društvu veliki osjećaj nepravde'', dodao je.

Općinski sud u Velikoj Gorici izvijestio je u srijedu da su dan ranije na prekršajnom odjelu tog suda zbog pjevanja pjesme čiji sadržaj iskazuje ili potiče mržnju na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti nepravomoćno osuđena petorica hrvatskih državljana starosti od 19 do 44 godine.

Sud je precizirao da su petorki izrečene uvjetne kazne zatvora od 60 dana, s rokom kušnje od 12 mjeseci te su primijenjene zaštitne mjere obaveznog javljanja policiji za vrijeme održavanja nogometnih utakmica u trajanju od jedne godine za trojicu okrivljenika, odnosno dvije godine za dvojicu okrivljenika.

Nadodaje i da je trojici okrivljenika određeno zadržavanje u trajanju od osam dana, a nakon što je uračunato vrijeme u kojem su okrivljenici bili lišeni slobode. Uz to, dvojici okrivljenika određene su mjere opreza zabrane posjećivanja svih stadiona u RH na kojima igra Dinamo i hrvatska A nogometna reprezentacija na udaljenost manje od 500 metara i trajanju do pravomoćnosti presuda.

Okrivljenici imaju pravo na žalbe

Osmorica okrivljenika imaju pravo žalbe na izrečene nepravomoćne presude o kojima će odlučivati Visoki prekršajni sud.

Zagrebačka policija najprije je izvijestila o uhićenju petorice, a potom još trojice navijača koji se sumnjiče za pjevanje ustaške koračnice na subotnjoj utakmici između Velike Gorice i Dinama.

Tijekom ponedjeljka i utorka uhićeno je osam osoba u dobi od 18 do 44 godine te je na području zagrebačke i krapinsko-zagorske policijske uprave obavljeno više pretraga stanova i drugih prostora koje koriste osumnjičene osobe.

Navijači Dinama Bad Blue Boysi na utakmici su pjevali ustašku koračnicu te su istaknuli transparent sa stihom iz iste pjesme "Lijepo ih je, lijepo ih je naučila majka!" kao i grb s početnim bijelim poljem.

Na utakmici je bio i glasnogovornik vlade Marko Milić te ministar pravosuđa Ivan Malenica iz čijeg su ministarstva ranije priopćenjem osudili ponašanje navijača. Isto je učinio i premijer Andrej Plenković, poručivši u ponedjeljak da policija već postupa u tom slučaju.