12 osoba

Zatvor određen svima iz zločinačkog udruženja za krijumčarenje droge iz Južne Amerike i Španjolske

13.10.2023 u 09:04

Bionic
Reading

Sudac istrage Županijskog suda u Splitu odradio je istražni zatvor za 12 osoba koji su u srijedu uhićeni na širem splitskom području i osumnjičeni za krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike, te marihuane i hašiša iz Španjolske, doznaje se u petak ujutro na sudu

Sudac Ivica Botica je osumnjičene saslušavao sedam sati, sve do dva sata poslije ponoći nakon čega je donio rješenje da im zbog mogućnosti ponavljanja djela odredi jednomjesečni zatvor, dok je onima nedostupnim hrvatskim pravosudnim tijelima zatvor određen zbog mogućnosti bijega i ponavljanja kaznenog djela.

Policija i Uskok su u zajedničkoj akciji s Njemačkom "razbili" zločinačko udruženje od 19 osoba, uhićeno je 12 osoba, pet ih je nedostupno, a dvoje je u istražnom zatvoru. Prema prijavi, 43-godišnji muškarac je na području čak devet zemalja u zločinačko udruženje povezao više desetaka osoba. Neslužbeno se doznaje kako je riječ o Nenadu Petraku.

Osumnjičeno je 18 muškaraca i žena u dobi od 29 do 48 godina, zbog kaznenih djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja.

Dvojica osumnjičenih iz ove skupine koji su već par mjeseci u istražnom zatvoru na Bilicama su Jerko Radić (42) i Ante Varnica (44), a sumnja se da je u poslu s drogom i Nenad Petrak koji je određeno vrijeme nedostupan i za kojega se sumnja da je "glava" te kriminalne skupine.

Tijekom pretraga na dvadesetak lokacija na području Splita i okolice policija je pronašla i oduzela veću količinu novca, različito vatreno oružje (puške, strojnica, streljivo, prigušivači), osam vozila od kojih je većina visoke klase, satove, raznu dokumentaciju, mobitele, različite vrste droga te vage za precizno mjerenje i uređaj za brojanje novca.

Kriminalna narko skupina se na području devet zemalja udružila u zločinačko udruženje, podijelili su uloge, nabavljali, krijumčarili i preprodavali veće količine kokaina, marihuane i hašiša. Tako su od 12. prosinca 2019. do 3. veljače ove godine krijumčarili kokain iz Južne Amerike u Europu, odakle su drogu dalje distribuirali, te su hašiš i marihuanu iz Španjolske krijumčarili u druge države EU.

Sve je počelo uhićenjem tri hrvatska državljanina na jedrilici na Atlanskom oceanu u rujnu 2020. godine kada su prevozili kokain vrijedan više od 34 milijuna eura. Nakon toga je prošireno kriminalističko istraživanje da bi se na kraju došlo do organizatora i članova zločinačkog udruženja.

U ukupno osam policijskih akcija droga je pronađena u Španjolskoj, Francuskoj, Njemačkoj i Hrvatskoj.

Kaznena prijava je podnesena protiv 19 osoba, a USKOK je od suca istrage zatražio određivanje istražnog zatvora za 18 osoba.