dovitljivi prevarant

Zaposlenik šibenske bolnice ukrao 2,3 milijuna kuna. DORH detaljno opisao što je radio

  • Autor: V. B.
  • Zadnja izmjena 23.11.2022 22:34
  • Objavljeno 23.11.2022 u 22:34
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Cropix / Autor: Dusko Marusic / CROPIX

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv 30-godišnjeg hrvatskog državljanina zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti. Sumnja se da je kao zaposlenik računovodstva šibenske bolnice ukrao 2,3 milijuna kuna

"Postoji osnovana sumnja da je okrivljeni 30-godišnjak od 13. listopada 2021. do 30. ožujka 2022., kao zaposlenik za financijsko poslovanje u jednoj zdravstvenoj ustanovi u Šibeniku, u cilju da se znatno imovinski okoristi, počinio navedeno kazneno djelo.

Osnovano se sumnja da je u računalnom programu te ustanove za plaćanje računa, pomoću pripadajuće kartice i PIN-a, koji su mu bili dostupni radi obavljanja poslova radnog mjesta, prilikom plaćanja računa koje su toj ustanovi ispostavili dobavljači za isporučenu opremu, u više navrata sebi prebacio novac.

On je u podacima u računima dobavljača, ne mijenjajući podatke o nazivu dobavljača, broju i iznosu njihova računa, izbrisao pripadajuće IBAN-ove računa dobavljača umjesto kojih je upisao IBAN-ove svojih tekućih računa otvorenih kod tri banke", priopćio je DORH.

DORH navodi da se osnovano sumnja da je 30-godišnjak potom obavio plaćanja s bankovnog računa ustanove na svoje tekuće račune. Zatim, kako bi prikrio neosnovanu isplatu sebi, izbrisao je IBAN-ove svojih tekućih računa i umjesto njih upisao IBAN-ove dobavljača te je izbrisao i podatke o plaćanju računa dobavljača koje je platio u korist svojih tekućih računa.

Ti su se računi prikazali kao neplaćeni, a uplate koje si je obavio evidentirao je u knjigovodstvenoj dokumentaciji pod razne uplate, a ne uplate dobavljačima.

Osnovano se sumnja da si je na opisani način pribavio nepripadnu imovinsku korist u iznosu od oko 2,3 milijuna kuna, priopćeno je iz DORH-a.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!