terorist u pokušaju

[FOTO] Uhićen zbog planiranja atentata na najviše hrvatske dužnosnike; doznao njihove adrese, nabavio pušku, pištolje, bombe...

21.11.2022 u 15:29

Bionic
Reading

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv okrivljenog 53 -godišnjaka zbog pripremanja više kaznenih djela protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom

Optužnica tereti okrivljenika da je od 27. siječnja 2020. do 1. ožujka 2022. na području Republike Hrvatske (Šibeniku i Vodicama), nezadovoljan radom nositelja aktualne političke vlasti u Republici Hrvatskoj i nezadovoljan propisanim mjerama zaštite pučanstva od zaraze i prijenosa zarazne bolesti COVID-19, postupao s ciljem ozbiljnog narušavanja osnovnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura Republike Hrvatske, navodi se u priopćenju DORH-a.

Okrivljenika se tereti da je skidao s Interneta i u memoriju tablet uređaja pohranjivao fotografije najviših državnih dužnosnika Republike Hrvatske i članova njihovih obitelji, predstojnika i ravnatelja zdravstvenih institucija, istaknutih znanstvenika i profesora, sudaca Ustavnog suda, saborskih zastupnika, zastupnika u Europskom parlamentu, bivših državnih dužnosnika, predstavnika medija i novinara, predstavnika crkvenih vlasti, kao i fotografije nekoliko veleposlanstava u Republici Hrvatskoj, zgrada drugih institucija i televizijskih kuća u Republici Hrvatskoj.

Okrivljenik je, tereti ga se, putem Interneta i aplikacija preuzeo više videozapisa osobe, koja je na javnim skupovima održanim krajem 2021. godine, u više gradova na području Republike Hrvatske pozivala građanstvo na rušenje aktualne političke vlasti u Republici Hrvatskoj.

Zaplijenjeno oružje u Šibeniku Izvor: Licencirane fotografije / Autor: PU Šibensko-kninska

Okrivljenik je, tereti ga se, pribavio i adrese na kojima stanuju najviši predstavnici izvršne vlasti u Republici Hrvatskoj, kao i ravnatelji jednog zavoda i bolnice, te pretraživao i pohranjivao u tablet uređaj način kako se dolazi do adresa na kojima stanuju pojedini visoki državni dužnosnici i ravnatelji, kao i mjesta gdje se nalaze pojedina veleposlanstva i jedna televizijska kuća.

Okrivljenik je potom, tereti ga se, u svrhu lišenja života i napada na tijelo nositelja aktualne političke vlasti i društvenih struktura u Republici Hrvatskoj radi nabave istog, pribavio fotografije kofera za prikriveno nošenje oružja te pribavio i kod sebe držao dva pištolja i dva spremnika s većim brojem streljiva, automatsku pušku s prigušivačem i laserskim ciljnikom, te veći broj pripadajućih spremnika sa streljivom, kao i dvije ručne bombe i dva noža.

Okrivljenik se nalazi u istražnom zatvoru zbog ranije počinjenih kaznenih djela.