najavila žalbu

Sud odbio zahtjev obrane Josipe Čuline, tajne snimke zakonit prikupljeni dokaz

03.10.2023 u 10:29

Bionic
Reading

Optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu odbilo je zahtjev obrane da se kao nezakoniti izdvoje određeni dokazi (tajne snimke i naloge za prisluškivanje) iz spisa u slučaju Josipe Čuline (bivše Rimac).

Obrana je već najavila žalbu na tu odluku, javlja N1.

''Poštovat ćemo proceduru, imamo rok žalbe i žalit ćemo se, mi i ostale stranke u postupku. Čekat ćemo odluku Visokog kaznenog suda. Vjerujemo da ćemo biti zadovoljni odlukom jer imamo argumente. Ali ako ne budemo, imamo Ustavni sud i Europski sud za ljudska prava'', kazala je Čulina.

To znači da se teško može očekivati da će se afera s gradnjom vjetroparka Krš Pađene početi javno rasplitati prije početka iduće godine.

Svjedoci u ovom postupku su brojni ministri iz Vlade Andreja Plenkovića, , a osim Čuline, koja je nekoć bila državna tajnica iz HDZ-ovih redova, među optuženima je i bivša ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac.

Optužen je i Domagoj Validžić, nekadašnji pomoćnik u Ministarstvu zaštite okoliša, kao i Krunoslav Jakupčić, donedavni šef Hrvatskih šuma.

  • +6
Josipa Čulina (Rimac) dolazi na Županijski sud Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Inače, investitori u vjetropark Krš Pađene tražili su, prema optužnici, da im se omogući da zadrže status povlaštenog proizvođača električne energije iako za to, navodi USKOK, nisu imali uvjete. Josipa Rimac, stoji dalje u optužnici, iskorištavala je svoje veze i poznanstva kako bi urgirala za investitora, a sama je izjavila da je o svemu razgovarala i s premijerom Andrejom Plenkovićem.

Optužena i u postupku proisteklom iz afere Vjetroelektrane

Čulina je optužena i u postupku koji je potekao iz afere Vjetroelektrane, a u kojem se već nagodilo 11 od ukupno 27 okrivljenika osumnjičenih za niz malverzacija, uključujući namještanje državnih ispita, sređivanje dodjele potpora za područja naseljena nacionalnim manjinama, pogodovanje izmjenama uvjeta za zakup državnog zemljišta za uzgoj stoke na krškim pašnjacima i slično.

I u tom je slučaju također optužena bivša ministrica Žalac koju Uskok tereti da je preko stranačke kolegice bratu sređivala polaganje državnog ispita.

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda je u srpnju ove godine odbilo prijedlog obrane Josipe Čuline za izdvajanje dokaza koje smatraju nezakonito prikupljenima tijekom kraka istrage proisteklog iz afere Vjetroelektrane zbog niza koruptivnih djela.

Bivša HDZ-ova političarka u rujnu 2020. izašla je iz istražnog zatvora u Remetincu gdje je nakon uhićenja provela četiri mjeseca. Zbog poruka koje su Uskok i policija pronašli u njenom mobitelu proizašla je i afera u kojoj se spominje osoba inicijala A. P., a Ured europskog tužitelja podigao je još jednu optužnicu protiv bivše HDZ-ove ministrice Žalac, ovoga puta zbog trošenja europskog novca.