neđad fetić

Ubojica iz Siska bio je svjedok strijeljanja srpskog civila 1991.

03.07.2023 u 09:06

Bionic
Reading

Ubojica iz Siska, 52-godišnji Neđad Fetić zvan Bracan, piše Jutarnji list, prije desetak godina bio je ključni svjedok tužiteljstva, prema nekim izvorima i prijavitelj slučaja ratnog zločina protiv srpskoga civila iz 1991.

Radilo se o ubojstvu Rade Španovića, kojega su hrvatski vojnici, među kojima je bio i Fetić, 6. rujna 1991. odvezli iz njegove kuće u Capragu, a zatim s 25 metaka izrešetali pored groblja u Komarevu, piše Jutarnji list.

Za taj zločin osuđeni su Fetićevi suborci Haso Mahmutagić i Mirko Šašo na osam, odnosno šest godina zatvora. Fetić je na suđenju ispričao da je on zapravo uočio da Španović, kojeg je poznavao od djetinjstva, 'špijunira' njihove položaje te na to upozorio svoje suborce, a koji su s njime onda krenuli po Španovića. No, rekao je Fetić koji se s njima vozio u autu, Španovića su trebali predati u zapovjedništvo, da bi zatim Mahmutagić i Šašo zaustavili auto kod groblja, izveli Španovića iz auta, a ubrzo su se iz njihova smjera začuli rafali.

  • +6
Policijski očevid dan nakon strašnog zločina u Sisku Izvor: Pixsell / Autor: Edina Zuko/PIXSELL

Mahmutagić je pak u svojoj obrani pokušao sve prebaciti na Fetića i Šašu, rekavši da je Fetić isplanirao da ubiju Španovića, ali sud je ovakve navode odbacio kao neistinite te osudio Mahmutagića i Šašu.

Pucnjava u Sisku Izvor: Pixsell / Autor: Edina Zuko/PIXSELL

Podsjetimo, Fetić je u subotu navečer krenuo u krvavi pohod u sisačkoj Ulici Capraške Poljane, a epilog je mrtva osoba, 45-godišnja Ivana J., dvije su u kritičnom stanju na respiratoru, još dvoje ranjenih ima prostrijelne rane udova, uz spaljene tri kuće i dva automobila.