GOSPODARSKI KRIMINAL

U dva slučaja četvorica osumnjičenih prijavljena za oštećivanje tvrtki

07.10.2021 u 19:05

Bionic
Reading

Zagrebačka policija prijavila je u dva odvojena slučaja 56-godišnjaka i 29-godišnjaka te 40-godišnjaka i 30-godišnjaka koje sumnjiči da su malverzacijama oštetili dvije tvrtke za ukupno 6,4 milijuna kuna te državni proračun za još gotovo 900.000 kuna

Policija je precizirala kako u prvom slučaju sumnjiči 56-godišnjeg direktora jedne zagrebačke tvrtke da je o ožujka do kraja studenoga 2017. s poslovnih računa podigao 4,2 milijuna kuna za koje nije predočio dokumentaciju iz koje bi proizlazilo da je podignuti novac iskorišten u poslovne svrhe tvrtke te da je odbio sudjelovati u postupku poreznog nadzora.

Takvim nezakonitim izuzimanjem financijske imovine, sumnja policija, 56-godišnjak je oštetio tvrtku za 4,2 milijuna kuna koje je zadržao za sebe.

Policija sumnja i da je 56-godišnjak neobračunavanjem i neprijavljivanjem poreza i neplaćanjem PDV-a na stjecanje dobara iz EU u razdoblju od veljače do kraja prosinca 2017. uskratio iznos PDV-a u korist Državnog proračuna u iznosu od 887.000 kuna. PU zagrebačka je dodala da 56-godišnjaka sumnjiči i da u navedenom razdoblju nije vodio poslovne knjige niti čuvao poslovnu dokumentaciju čime je poreznom tijelu otežao porezni nadzor.

Uz to, policija sumnjiči 29-godišnjaka da kao odgovorna osoba u toj tvrtki, od početka 2017. do sredine ožujka 2019., nije vodio poslovne knjige niti čuvao poslovnu dokumentaciju, čime je otežao provedbu poreznog nadzora i onemogućio uvid u nastale porezne događaje.

Zagrebačka policija u drugom slučaju sumnjiči 40-godišnjeg direktora tvrtke da je od siječnja 2012. do kraja 2017. oštetio tvrtku za 1,37 milijuna kuna, kreirajući fiktivne račune, mijenjajući sadržaje već ispostavljenih računa te kreirajući fiktivna konsignacijska skladišta kako bi prikrio robni manjak na veleprodajnom skladištu koji je nastao prodajom robe za gotovinu bez računa.

Direktora se sumnjiči i da je od siječnja 2016. do kraja prosinca 2017. nagovorio 30-godišnjeg direktora druge tvrtke da ispiše tri fiktivna računa svoje tvrtke za neizvršene usluge, a nakon čega je tvrtka 40-godišnjaka uplaćivala novac na račun 30-godišnjakove tvrtke. Taj novac, nadodaje policija, njih dvojica su međusobno podijelili i zadržali za vlastite potrebe.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenih je podneseno je posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu.