krivotvorenje isprava

U Domu zdravlja u Zagrebu djelatnici za naknadu izdavali lažne covid-potvrde, ravnatelj komentirao slučaj

03.12.2021 u 15:42

Bionic
Reading

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke proveli su kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela krivotvorenja dokumenata, donosno covid potvrda nad ukupno šest osoba u dobiod 30 do 59 godina

Naime, utvrđena je sumnja da je 34-godišnjak s ciljem pribavljanja važeće EU digitalne COVID potvrde tijekom listopada uz pomoć zasad nepoznate muške osobe koja može izraditi važeću EU digitalnu COVID potvrdu, predao svoje osobne podatke za njenu izradu te određeni novčani iznos 30-godišnjem zaposleniku medicinske ustanove u Zagrebu koji je ovlašten unositi podatke o cijepljenju osoba u sustav.

Iako je znao i bio svjestan činjenice da osumnjičeni nije cijepljen, zdravstveni zaposlenik iskoristio je svoju ovlast te unio u sustav netočan podatak o cijepljenosti 34-godišnjaka, na temelju čega mu je izrađena COVID potvrda koju je potom i preuzeo.

Na identičan način su svoju COVID potvrdu ishodovali još i 37-, 68- i 59-godišnjak te, uz pomoć spomenutog 34-godišnjaka, i 39-godišnjakinja.

Za 30-godišnjeg medicinskog zaposlenika utvrđena je sumnja da je počinio više kaznenih djela. Naime, utvrđeno je da je, kao zaposlenik zdravstvene ustanove s ovlastima za unos podataka u službene evidencije, zlouporabio svoje ovlasti te u službene evidencije cijepljenih osoba unio podatke o cijepljenju za osobe za koje je znao da nisu cijepljene, za što je primio određeni novčani iznos.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici predali su 34-godišnjaka i 30-godišnjaka pritvorskom nadzorniku te podnijeli kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu u Zagrebu dok će protiv ostalih osumnjičenih osoba podnijeti kaznenu prijavu redovnim putem.

U tijeku je kriminalističko istraživanje nad još dvije osobe koje su na identičan način ishodovale EU digitalne COVID potvrde.

Policijski službenici nastavljaju s provođenjem kriminalističkog istraživanja u cilju utvrđivanja drugih osoba koje koriste EU digitalne COVID potvrde izdane na temelju netočnih podataka o cijepljenju te koje su sudjelovale u njihovom pribavljanju.

Ravnatelj Doma zdravlja Zapad, Miroslav Hanževački, komentirao je za N1 cijeli slučaj.

Potvrdio je da je istraga u tijeku i to od prošlog tjedna, ali da ne može detaljnije govoriti o tome.

“Nažalost, to je istraga koja ide, tako da bojim se da ne mogu reći ništa više. To je istraga koja je u tijeku od prošlog tjedna”, rekao je Hanževački.

“Nama je najveći interes da se to što detaljnije i preciznije istraži jer to je apsolutno pogubno za cijeli sustav cijepljenja. Treba najkategoričkije svaku sumnju, pokušaj i nakanu kažnjavati. Mi nastojimo što detaljnije snimiti tko je uopće bio u poziciji bilo što takvo napraviti i to je to što mogu reći. Naravno da smo na svoj dispoziciji tom istraživanju koje mora imati te elemente informatičkog vještačenja jer svaka intervencija zapravo ostaje zapisana tako da se povezuje s osobom fizičkom i to je možda jedina sreća u tome”, objašnjava.

Kakve su eventualne sankcije za djelatnika koji je unosio lažne podatke kako bi necijepljenima mogao izdati covid-potvrde?

“Naravno, sve ide po pravilima i Zakonu o radu, no najprije moramo dobiti sve pisane dokumente od policije. No s takvom sumnjom teško je zamislivo da se netko, i ako ga ne zadrži policija, vrati na posao. Moramo naći neki naš pristup temi prije eventualnog povratka na posao, no on se sigurgno neće vratiti na posao prije nego budemo sigurni o čemu se točno radi”.