ne nasjedajte

HZZO upozorava: Predstavljaju se u naše ime, pokušavaju vas prevariti!

27.02.2023 u 10:51

Bionic
Reading

HZZO obavještava osiguranike da je u nedjelju 26. veljače s lažnih adresa poput info@hzzo-portal.com poslan velik broj mailova s pokušajem krađe podataka

HZZO obavještava korisnike da je u tijeku tzv. phishing kampanja, odnosno pripremne radnje radi počinjenja prijevare u kojoj se napadači lažno predstavljaju kao Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. Mole građane ako su primili bilo koji zahtjev sa sadržajem o 'obračunavanju i odobrenom povratu troškova za zdravstvenu zaštitu u iznosu od 116,19 eura' te molbom za 'skeniranje QR koda' da ne odgovaraju i da ga zanemare.

Poruku je dovoljno obrisati i na nju ne odgovarati, a u slučaju da je došlo do incidenta i nastanka štete za primatelje poruke, slučaj treba prijaviti MUP-u i nacionalnom CERT-u.

Iz HZZO-a ističu da građanima nije slao nikakve poruke o povratu novca na način da je potrebno dostaviti broj bankovne kartice, datum njezina isteka i CVV. HZZO je poduzeo sve potrebne korake da zaustavi daljnje pokušaje lažnog predstavljanja i pokušaje krađe podataka.