tragedije na moru

Tijekom ronjenja poginule dvije žene - Slovenka kod Sušca i Slovakinja na Korčuli

10.08.2023 u 14:06

Bionic
Reading

Na hrvatskoj obali došlo je do dvije tragedije. Kod Blata na Korčuli je tijekom ronjenja uz instruktora smrtno nastradala 39-godišnja državljanka Slovačke, dok je istog dana samo par sati kasnije tijekom ronjenja nastradala 46-godišnja državljanka Slovenije

'U poslijepodnevnim satima, točnije oko 14.30 u općini Blato 100 metara od obale, prilikom ronjena na dah uz grupu ronilaca i instruktora ronjenja, primjećeno je da 39-godišnja državljanka Slovačke pluta na površini. Pokušana je reanimacija na licu mjesta, no mrtvozornica je konstatirala smrt u 17.30. Obaviješteno je Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku, a tijelo prevezeno na patologiju radi obdukcije kojom će se utvrditi uzrok smrti', potvrdila je za Morski.hr Andrijana Biskup iz Dubrovačko-neretvanske policijske uprave.

Istodobno, samo 4 sata kasnije i 23 nautičke milje jugozapadno dogodila se nažalost identična tragedija.

'Istog dana, oko 18. 30 sati dvoje državljana Slovenije, muška osoba u dobi od 64 i ženska osoba u dobi od 46 godina s ronilačkom opremom su ronili na predjelu otoka Sušac, općina Lastovo. Prilikom izrona s dubine od oko 50 metara, prvo je izronila ženska osoba, a nakon nje i muški ronioc koji ju je zatekao kako pluta bez svijesti', rekla je Biskup.

Muškarac ju je, neslužbeno se doznaje, pokušao reanimirati, međutim bezuspješno. S plovilom ju je dovezao u luku Ubli na Lastovu, gdje je objavljen liječnički pregled i konstatirana smrt od strane mrtvozornice.

'Na tijelu nisu pronađeni tragovi nasilja. Policija je izuzela ronilačku opremu radi vještačenja i o svemu je obaviješteno ŽDO u Dubrovniku, a tijelo preminule je prevezeno na odjel patologije radi obdukcije, kojom će se utvrditi točan uzrok smrti', kažu u policiji.

Slovenski ronilački savez objavio je da je kod Sušca nastradala njihova članica Irena Čok, predsjednica ljubljanskog udruženja za istraživanje mora i članica Nadzornog odbora Slovenskog ronilačkog saveza. Čok je, kažu u objavi, bila i državna prvakinja u podvodnoj fotografiji.