tragedija na tračnicama

[VIDEO] Plenković: Troje je poginulih, 11 ozlijeđenih, nije isključeno da ima još žrtava. Ovakva se nesreća ne pamti

09.09.2022 u 22:45

Bionic
Reading

Iz Policijske uprave sisačko-moslavačke izvijestili su da je oko 21:35 u mjestu Rajić putnički vlak udario u zaustavljeni teretni vlak. Na terenu su sve žurne službe koje pomažu unesrećenima. Glasnogovornik Vlade Marko Milić objavio je da se zasad raspolaže podacima o tri poginule i 11 ozlijeđenih osoba koje su prevezene u bolnice u Slavonskom Brodu, Pakracu i Novoj Gradiški

2:06 Članovi obitelji stradalih u sudaru vlakova kod Novske, informacije o svojim bližnjima mogu doznati putem telefonskog broja Službe traženja 044 600 572.

01:58 Vijesti HRT-a obajvile su da živote izgubila tri hrvatska državljana, a da među 11 ozlijeđenih koji su prevezeni u bolnice u Pakracu i Novoj Gradiški ima i osam Iranaca.

Darko Kikić, kirurg iz OB Nova Gradiška kazao je da su zaprimili sedam ozlijeđenih osoba od toga jedno maloljetno dijete. 'Od sedam osoba od čega jedno dijete. Dvije osobe su zadobile teške tjelesne ozlijede dok preostali imaju lakše ozlijede, te nitko nije životno ugrožen. Pacijenti su u dobi od 40 do 65 godina. Kod dva pacijenta imamo prijelome rebara i lumbalnih kralježaka. Dva pacijenta su naši državljani dok je preostalih pet iz Irana. Riječ je najvjerojatnije o migrantima koji su bili u teretnom vlaku', kazao je Kikić i dodao da je najteže ozlijeđena jedna strana državljanka starije životne dobi.>>> Cijeli članak<<<

  • +26
Nesreća kod Novske Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic

01:55 Zapovjednik JVP-a Novska Zlatko Pješ rekao je da su vatrogasci reagirali brzo s tri vozila uz osam vatrogasaca. 'Izvukli smo iz vlaka jednu teže ozlijeđenu osobu i predali je hitnoj pomoći', kazao je te dodao da se radi o osobi starije životne dobi. Ostale su bile izvan vlaka, dodao je.

01:46 'Na području Novske dogodila se strašna nesreća. Odmah nakon dojave žurne službe su reagirale. Izražavam sućut obiteljima poginulih. Svi ozlijeđeni su zbrinuti na vrijeme i upućeni u bolnice. Ispred grada stojimo na raspolaganju obiteljima ozlijeđenih, ali i smrtno stradalih putnika. Želim se zahvaliti svim službama koje su na terenu i koje će ostati do utvrđivanja činjenica zašto i kako je došlo do ove nesreće', rekla je gradonačelnica Novske Marija Kušmiš.

  • +2
Sudar vlakova kod Novske Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic

01:38 Službe ostaju na terenu. 'Svi su reagirali munjevito i ja sam im na tome zahvalan', rekao je Plenković. Vlakovi s dizalicama krenuli su iz Zagreba i Vinkovaca, oni će ukloniti dijelove željezničkih kompozicija s pruge.

01.34 Plenković je rekao da slijedi istraga, ne može se znati kojom brzinom se kretao putnički vlak.

'Ne pamti se ovakva nesreća, gdje je sudjelovao putnički vlak', rekao je premijer, nakon razgovora s tamošnjim službenicima. Ne zna se hoće li se ispod nekog vlaka pronaći još koja žrtva, rekao je premijer. Promet je u prekidu do daljnjeg.

  • +5
Plenković u Novskoj Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic

01:30 Premijer Andrej Plenković izvijestio je da je vlak na relaciji Vinkovci - Novska naletio na teretni vlak koji je stajao, vjerojatno zbog kvara. Zasad, utvrđeno je da je smrtno stradalo troje ljudi, 11 je ozlijeđeno i pruža im se pomoć u bolnicama. Prema informacijama liječnika, nitko od 11 hospitaliziranih nije životno ugrožen. Svi su iz putničkog vlaka. U teretnom je bio samo strojovođa, a u putničkom 13 osoba. Ne zna se postoje li druge osobe koje su nastradale, s obzirom da je noć, no od svih službi na terenu to su zasad dostupni podaci. Nekoliko ozlijeđenih su hrvatski državljani, a nekoliko strani.

'Ostavljamo rezervu da postoji eventualno još unesrećenih, s obzirom da su i dio teretnog vlaka, a i dijelovi putničkog, sa strane, nisu više na pruzi, jer je udar očito bio velik', rekao je Plenković. >>>Cijeli ćlanak<<<

Izvor: Cropix / Autor: Ronald Goršić / CROPIX

00:51 Kako neslužbeno doznaje Večernji list, stradali radnik HŽ-a bio je iskusni strojovođa koji je odbrojavao dane do mirovine. Putnički vlak koji je sudjelovao u nesreći je tzv. Mađarac, stari putnički vlak bez kupea, koji se zabio u teretni navodno zbog problema s kočnicama. U blizini mjesta nesreće, navodno u tijeku su bili i radovi na pruzi.

00:40 Marijo Paluh, županijski vatrogasni zapovjednik Sisačko-moslavačke županije, kazao je za HTV kako u ovome trenutku nema niti jedne osobe koja je ostala prikliještena ispod vlakova, te kako su u tijeku provjere kompozicije putničkih vlakova. Dodao je kako su unesrećeni na vrijeme spašeni jer su službe reagirale na vrijeme.

Plenković na mjestu željezničke nesreće Izvor: Licencirane fotografije / Autor: vlada.hr

00.35 Timovi Crvenoga križa na putu su prema Novskoj gdje su se večeras sudarili putnički i teretni vlak. I naši ostali interventni timovi u stanju su pripravnosti i spremni su djelovati čim za to bude postojala potreba

00:30 U željezničkoj nesreći koja se u petak navečer dogodila kod Novske u mjestu mjesta Rajić, zasad se raspolaže podacima o tri poginule i 11 ozlijeđenih osoba koje su prevezene u bolnice u Slavonskom Brodu, Pakracu i Novoj Gradiški, objavio je u subotu Vladin glasnogovornik.

00.14 U teretnom vlaku bili su ljudi, prema svemu sudeći riječ je o migrantima, ali potrde za tu informaciju nema objavila ja Nova TV.

00:09 HGSS je na terenu, a riječ je o 12 pripadnika stanice Novska koji pretražuju područje oko vlaka i pruge.

00.06 Premijer Plenković je stigao na mjesto nesreće.

23:50 Ministar zdravstva Vili Beroš, koji je zajedno s premijerom Andrejom Plenkovićem na putu prema mjestu sudara, izjavio je da ima više poginulih i ozlijeđenih, koji se prebacuju u bolnice u Novoj Gradiški i Sisku. >>>Cijeli članak<<<

23.45 Zasada imam informaciju o tri poginula i osam ozlijeđenih. Svi ozlijeđeni su zbrinuti i trenutno sve ekipe pregledavaju prostor. Trenutno nema naznaka da je netko ostao zarobljen, rekao je za 24 sata Marijo Paluh, županijski vatrogasni zapovjednik Sisačko-moslavačke županije.

23:38 U naletu putničkog vlaka na zaustavljeni teretni vlak kod Rajića blizu Novske u petak oko 21,30 sati ozlijeđen je veći broj putnika kojima pomažu sve žurne službe upućene na teren po dojavi o nesreći, kazala je za Hinu glasnogovornica PU sisačko-moslavačke Maja Filipović. U sisačko-moslavačkoj policiji dodaju da će više informacija o nesreći objaviti čim prikupe sve relevantne informacije o događaju. Neslužbeno se doznaje da su poginuli strojovođa i kondukter te da je u tijeku izvlačenje putnika iz vlaka. >>>Cijeli članak<<<

23:33 Nesluzbeno doznajemo da se putnički vlak kretao velikom brzinom. Na terenu je teška situacija. U tijeku je akcija spašavanja stradalih.

23.30 Nova TV javlja da Ima zarobljenih putnika ispod vlaka.

23.26 Županijski centar 112 Sisak zaprimio je večeras u 21:31 sati dojavu o sudaru putničkog i teretnog vlaka koja se dogodila oko 2 km od postaje Rajić (Novska) prema Okučanima. Na mjesto nesreće upućene su ekipe hitne medicinske pomoći, vatrogasci, policija, pripadnici HGSS-a, djelatnici Hrvatskih željeznica, načelnik Stožera civilne zaštite Novske i voditelj Županijskog centra 112 Sisak.

23.12 Od ravnatelja bolnice u Novog Gradišci HRT doznaje kako u toj ustanovi još nisu primili nikoga od ozlijeđenih u nesreći. Ista je situacija i sa bolnicom u Slavonskom Brodu, rekao je ravnatelj Josip Kolodzijej dodavši da je izvlačenje unesrećenih još u tijeku.

23.08 Hrvatske željeznice priopćile su da je 'večeras oko 21.30 sati između kolodvora Okučani i Novska došlo je do naleta putničkog vlaka br. 2506 na teretni vlak. U nesreći ima smrtno stradalih i teško ozlijeđenih osoba. Na mjestu nesreće su žurne službe. Uzrok nesreće bit će poznat nakon istrage. Vlak 2506 vozio je na relaciji Vinkovci – Novska. HŽ Putnički prijevoz izražava sućut obiteljima smrtno stradalih osoba'

23.05 Dnevnik Nove TV neslužbeno doznaje da je putnički vlak prošao kroz crveno te udario u teretni vlak, koji je bio zaustavljen jer je bio u kvaru.

23.00 Iz Banskih dvora su izvjestili da su se na mjesto nesreče zaputili su se premijer Andrej Plenković, ministri Oleg Butković, Davor Božinović, Vili Beroš i Marin Piletić te župan sisačko-moslavački Ivan Celjak.>>>Cijeli članak<<<

22.56 'Oko 21.35 stigla je dojava da je u mjestu Rajić putnički vlak udario u zaustavljeni teretni vlak. Sve žurne službe su na terenu i pomažu unesrećenim ljudima', javila PU sisačko-moslavačka.