stjepan kovač

Sud ponovno odgodio odlučivanje o optužnici protiv bivšeg čakovečkog gradonačelnika

22.11.2023 u 13:14

Bionic
Reading

Optužno vijeće Županijskog suda u srijedu ponovno nije odlučivalo o osnovanosti optužnice protiv bivšeg čakovečkog gradonačelnika Stjepana Kovača, policajca Marija Severa te Damira Ledenčana koji je navodno inscenirao prijeteće poruke Kovaču uoči posljednjih lokalnih izbora

Zamjenik ravnatelja Uskoka Petar Kolega kazao je da je sjednica optužnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda treći put zaredom odgođena jer nisu došle sve pozvane stranke u postupku te da je sud do sada uvažavao sve prijedloge za odgodu.

Riječ je o trojcu uhićenom istovremeno s međimurskim županom Matijom Posavcem, koji je optužen u zasebnom slučaju, a unatoč kaznenom progonu ponovno je izabran na dužnost župana. Kovač je u međuvremenu izašao iz SDP-a čiji je bio saborski zastupnik te je prešao u HSS.

Uskok Kovača, Severa i Ledenčana tereti zbog trgovanja utjecajem, zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja u tom nedjelu.

U optužnici tvrde da je Kovač prije nego što je javno ustvrdio da mu prijete od međimurskog policajca zatražio da otkrije identitet osobe koja je izradila internetsku stranicu na kojoj su objavljene tvrdnje koje je doživio kao klevetničke i uvredljive, ali i štetne za kampanju na lokalnim izborima 2021.

Kako bi inscenirali prijetnju Kovaču policajac je angažirao Ledenčana koji je Kovaču poslao šest SMS prijetećih poruka, uključujući i prijetnje smrću. Potom je Kovač policiji zbog prijetnji prijavio nepoznatog počinitelja, a slučaj je preuzeo Sever.

Kovač je od načelnika policijske uprave navodno zahtijevao žurni dovršetak istrage, kao i da se prije drugog kruga lokalnih izbora slučaj prijavi državnom odvjetništvu i o tome izvijesti javnost kako bi pridobio naklonost birača.

Gradonačelnik je potom tijekom kampanje javno tvrdio da je žrtva prijetnji te da se počinitelja tog kaznenog djela može dovesti u vezu s jednim od njegovih protukandidata.

Severa Uskok tereti i da je od travnja 2019. do ožujka 2020. osumnjičenicima odao da ih policija istražuje zbog organizirane utaje poreza ili carine u trgovini rabljenim vozilima te dojavljivao podatke o policijskim akcijama.

Zbog toga su, prema Uskokovim tvrdnjama, dvije osobe uništile dio dokaza koji ih povezuju s kriminalnim radnjama, dok je jedna osoba prije uhićenja sakrila dio vozila nabavljenih djelovanjem zločinačkog udruženja kako bi izbjegla njihovo oduzimanje.