podignuta optužnica

Uskok optužio dvojac za šverc kokaina po zapadnoj Europi

16.11.2023 u 11:04

Bionic
Reading

Uskok je, nakon provedene istrage, pred splitskim Županijskim sudom podigao optužnicu protiv Kreše Svaline (43) i Vedrana Perovića (35) zbog krijumčarenja kokaina iz Nizozemske i Belgije u Veliku Britaniju

Tužiteljstvo je, ne navodeći identitete, priopćilo kako se Svalina tereti da je u razdoblju od 20. rujna 2021. do 23. veljače 2022., povezao u zajedničku djelovanje Perovića, jednu osobu iz Hrvatske te najmanje još tri za sada nepoznate osobe iz Bosne i Hercegovine, Nizozemske i Italije radi stjecanja materijalne dobiti kontinuiranom nabavom kokaina iz Nizozemske i njegovom prodajom u Hrvatskoj te državama EU.

Uskok ističe da su se okrivljenici u realizaciji tog plana u međusobnoj komunikaciji koristili posebno nabavljenim mobitelima te da je Svalina s osobom iz BiH dogovarao kontinuiranu nabavu točno određenih količina kokaina koje treba preuzeti od osobe u Nizozemskoj te izvršiti prijevoz u Veliku Britaniju.

Perović je potom, dodaje Uskok, dogovarao s osobom iz Nizozemske preuzimanje droge i njenu prodaju osobi u Velikoj Britaniji, dok je s osobom iz Italije dogovarao preuzimanje novca u Italiji za prodaju kokaina, kao i cijenu za kupnju novih količina te droge.

Nadalje se Svalina tereti da je s osobom iz BiH te osobom iz Hrvatske, za koju su mediji ranije izvijestili da je riječ o Dominiku Dugandžiću, kupio kamion u čijoj su kabini izradili posebni spremnik u kojem mogu po prijevozu krijumčariti do 50 kilograma kokaina.

Svalina optužen i u aferi Složna braća

Sukladno postignutim dogovorom Svalina je, nastavlja Uskok, izdavao naloge i upute Peroviću kada treba preuzeti kokain i isporučiti ga u Veliku Britaniju. Te je naloge i upute Perović prenosio Dugandžiću kojem je plaćao i troškove puta i nagrade za obavljeni prijevoz droge.

Zatim je Dugandžić, kako bi prekrio da krijumčari drogu, posredstvom svoje tvrtke dogovarao prijevoz legalnog tereta kamionom i njegovom preuzimanje na točno određenim lokacijama, kao i prijevoz do Velike Britanije.

Tijekom prijevoza je Dugandžić odlazio u Nizozemsku i Belgiju gdje je preuzimao kokain radi daljnje prodaje osobi u Velikoj Britaniji. Uskok nadodaje da je Svalina davao upute Dugandžiću da od osobe iz Italije preuzima novac za nabavu novih količina droge i za obavljane usluge krijumčarenja droge u Veliku Britaniju, a kako bi taj novac podijelio sa Svalinom i Perovićem, dok je Svalina dio tog novca predavao i osobi u BiH.

Osim toga, Uskok tereti Perovića da je 10. svibnja 2022. neovlašteno kod sebe držao automatsku pušku s dva pripadajuća spremnika sa streljivom.

Uskok je početkom studenoga ove godine podigao optužnicu za aferu Složna braća, kojom su uz Svalinu, obuhvaćen 41 hrvatski državljanin i četiri trgovačka društva zbog utaje više od 51 milijun kuna PDV-a. Svalina je, prema pisanju medija, ranije prijavljivan za palež, pucnjavu i prijetnje.