odluka suda

Sucu Vekiću i njegovoj prijateljici Nataši određen jednomjesečni istražni zatvor zbog pranja novca

25.11.2021 u 17:06

Bionic
Reading

Suspendirani osječki sudac Zvonko Vekića u četvrtak je ponovno završio u istražnom zatvoru, ovoga puta zbog sumnje da je s također pritvorenom prijateljicom Natašom Sekulić prao novac primljen kao mito od osuđenog bivšeg čelnika Dinama Zdravka Mamića.

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda udovoljio je zahtjevu Uskoka koji je tražio jednomjesečni istražni zatvor. Tijekom istrage Uskok želi ispitati 11 svjedoka.

Ne navodeći identitete osumnjičenih Uskok i policija ranije su izvijestili da je protiv Vekića i Sekulić proširena istraga kojom su zbog primanja i davanja mita uz Vekića bili osumnjičeni i osječki suci Darko Krušlin i Ante Kvesić, Zdravko Mamić, njegov brat Zoran i poduzetnik Drago Tadić.

Istražitelji sumnjaju da je Vekić od Mamića primio najmanje 370.000 eura mita "za ishođenje povoljnih sudskih odluka" pred Županijskim sudom u Osijeku.

Novcem je, kasnije, raspolagao zajedno sa svojom prijateljicom kupujući nekretnine i automobile, a Nataša Sekulić je u sef u jednoj poslovnoj banci spremila 28.220 eura i 320.000 kuna.

Uskok i policija tvrde da su na ime Nataše Sekulić kupili stan u Osijeku koji je isplatila u gotovini, a većina iznosa, odnosno 220 tisuća kuna, potječe od mita.

Također, na njeno ime kupili su i automobil za koji je dio od 24.800 kuna "financiran sredstvima pribavljenim počinjenjem kaznenog djela", a i Vekić je, navodno, kupujući automobil za sebe, dao gotovo 73 tisuće kuna 'prljavog' novca.

Dio mita u iznosu od 26.500 eura Vekić je položio na banku, a kasnije iskoristio za plaćanje dijela kupoprodajne cijene nekretnine u Zadru.

Nakon uhićenja u Osijeku, pretresa i kriminalističkog istraživanja koje je dovršeno u Zagrebu Vekić i Nataša Sekulić su u srijedu ispitani u tužiteljstvu, a noć su proveli u policijskom pritvoru.

Osumnjičeni su, kako se doznaje, na ispitivanju porekli krivnju.

Vekić je i u prvom dijelu ove istrage bio u istražnom zatvoru, a protiv njega i dvojice suosumnjičenih osječkih sudaca vodi se stegovni postupak. Predsjednik osječkog Županijskog suda tražio je od Državnog sudbenog vijeća da ih trajno razriješi sudačke dužnosti.